Speculatietaks 2016

Vanaf 2016 voerde de Belgische regering een ‘speculatietaks’ in van 33 procent. Hoewel de meerwaarde bij speculatief verhandelen van aandelen al eerder door de belastingdienst op de korrel werd genomen, is vanaf 2016 speculatief handelen voor de belastingadministratie duidelijk gedefinieerd en weet je ook hoeveel belasting je precies zal moeten betalen. Toch veroorzaakt de speculatietaks heel wat beroering.

Wat is de speculatietaks?

Volgens de regels van de nieuwe speculatietaks zal je als particuliere belegger 33 procent belasting betalen over de meerwaarde bij verkoop van aandelen die je minder dan 6 maanden in bezit hebt. Alles wat je wilt over de speculatietaks.

Wie betaalt deze speculatietaks?

De nieuwe speculatietaks wordt enkel betaald door de kleine belegger, nl. de particulieren. De professionele handelaars en fondsen blijven buiten schot. Schattingen lopen uiteen, maar het lijkt toch al snel om enkele honderdduizenden Belgen te gaan.

Op welke beleggingsproducten betaal je speculatietaks?

Volgens de laatste uitingen van CD&V-kamerfractieleider Servais Verherstraeten gaat de speculatietaks niet enkel voor beursgenoteerde aandelen gelden, maar ook voor afgeleide producten. Volgens de politicus staat in het akkoord “Alle financiële producten die binnen de zes maanden met winst worden verkocht, worden belast aan 33 procent zonder de aftrek van de minwaarden.”

Na de jongste vergadering van vrijdag 16 oktober lijkt het akkoord voor nu te zijn dat de speculatietaks zal gelden voor beursgenoteerde aandelen, opties en warrants. Dat ook andere afgeleide producten ten prooi zullen vallen aan de speculatietaks lijkt onafwendbaar, aangezien volgens de vergadering een koninklijk besluit zal vastleggen welke verdere afgeleide producten onder de taks zullen vallen.

“Voordelen” speculatietaks

Als belegger heeft de speculatietaks geen enkel voordeel. Je betaalt immers belasting waar je dat eerder niet deed. Aangezien de gemiddelde duur dat een Belgische belegger een aandeel vasthoudt echter ruim anderhalf jaar is, zullen de transacties van veel beleggers buiten de regeling blijven vallen. Daarnaast ontmoedigt de taks korte termijn gedrag bij beleggers en investeerders, wat een van de belangrijkste redenen is voor een grilligere markt. Dat deze taks daar op macro niveau echter een positieve bijdrage aan kan leveren is onwaarschijnlijk, aangezien de professionele traders en fondsen geheel buiten schot blijven.

Nadelen speculatietaks

De hoogte van de speculatietaks is fors en aangezien minwaarden niet worden afgetrokken, is de uiteindelijke belastingdruk op het saldo van meerdere transacties over een langere periode waarschijnlijk zelfs hoger. Bij veel derivaten, waar het risico hoger is, is het gewoon om soms een transactie te doen waarbij het ‘verlies genomen wordt’, met het idee dat een volgende transactie dat verlies weer goed zal kunnen maken. Een voorbeeld: je verkoopt een pakket opties met 800 euro verlies, omdat het er naar uitziet dat dat verlies enkel nog groter zal worden. Je verkoopt een tweede pakket opties met 1.050 euro winst, wat je per saldo over de twee transacties voorheen 250 euro winst op zou leveren. Na aftrek van de nieuwe speculatietaks levert je tweede pakket opties echter maar 700 euro op en is je verlies per saldo 100 euro.

De verwachting is dan ook dat vooral de optiemarkten en waarschijnlijk ook de markten voor andere derivaten een flinke klap zullen krijgen. Er zijn zelfs al banken die klanten achter gesloten deuren actief adviseren om naar buitenlandse banken uit te wijken, hoewel het belangrijk is te weten dat een aandelentransactie die via een buitenlandse bank wordt uitgevoerd nog steeds onderhevig is aan de speculatietaks, hoewel je hiervan in dat geval zelf aangifte dient te doen.

Wat vinden we van de speculatietaks?

Hoewel het doel van de speculatietaks een stabielere aandelenmarkt zou moeten zijn, lijkt de taks zoals deze nu op tafel ligt vooral een manier om de kleine belegger te belasten. De grote handelaren en fondsen blijven buiten schot, terwijl het handelen in derivaten zoals bijvoorbeeld opties de kleine belegger zo goed als onmogelijk wordt gemaakt. Hoewel een groot deel van de kleine beleggers de aandelen toch vaak langer dan de periode van 6 maanden vasthoudt, is de taks een aanval op de vrijheid van handelen die ook voor de kleine belegger zo nodig is om positieve resultaten te boeken op de beurs.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

1 reactie

  1. Beste,
    Als hobby-belegger in opties zoek ik naar een mogelijkheid om dit te kunnen verder zetten. Kan iemand mij zeggen of opties op indexen onder de speculatietaks of niet. De berichten hierover in de media zijn tegenstrijdig.
    Alvast bedankt, Philippe

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.