Stop loss orders kunnen jouw verlies beperken

Daar had je een open deur en die hebben we eventjes vakkundig ingetrapt. Uiteraard wil je geen geld verliezen op de beurs maar enkel jackpots winnen. Was het allemaal maar zo eenvoudig en toch luidt het devies: wie naar de beurs trekt, moet durven verliezen. Maar hoe beperk je die schade om jouw winst zo hoog mogelijk te houden? Met andere woorden hoe pas je het beursgezegde “Laat een klein verlies nooit oplopen tot een groot verlies” toe?

Op de financiële markten is er meer logica terug te vinden dan je op het eerste zicht zou denken. De recht-evenredigheid tussen risico en rendement is daar een schoolvoorbeeld van. Hoe meer risico je bereid bent te nemen als belegger, hoe groter de eventuele winsten kunnen zijn. Voor aspirant-beleggers is net die ‘kunnen’ er teveel aan. Het uitblijven van staalharde garanties is iets waar je mee overweg moet kunnen. Lukt je dit niet, blijf weg van de beurs want de desillusie kan wel eens zeer groot zijn.

Verliezen incasseren is onlosmakelijk verbonden aan het beleggen in aandelen. Kleppers als Warren Buffett hebben al te vaak moeilijke periodes doorgemaakt, maar door een uitgebreide prospectie en een spreiding van hun portefeuille, werden de verliezen gecompenseerd door nog grotere winsten. Voor wie over een kleiner budget beschikt kan beleggen toch nog interessant zijn, vooral wanneer we de verliezen tot een minimum kunnen beperken.

Stop loss

Met wat we een ‘stop loss’-order noemen, perken we een potentieel verlies in. Dit verkooporder stel je in zodat het effect automatisch verkocht wordt wanneer het een bodemprijs bereikt. Een belegger die een aandeel van 100 euro bezit, kan een ‘stop loss’-order instellen aan een marktprijs van 95 euro. Wanneer de koers zakt onder de 95 euro worden de effecten automatisch verkocht. Zo vergewis je jou ervan dat het verlies beperkt blijft. Hoeveel ze onder de 95 euro zakken, daar heb je met een ‘stop loss’-order geen controle over.

Stop limit

Een ‘stop limit’-order is een variant waarbij je een limietkoers gaat instellen. Hier bouw je nog een stukje meer zekerheid in. Net zoals bij een ‘stop loss’-order geef je een prijs mee waarbij overgegaan mag worden tot verkoop. Bij een ‘stop limit’-order moet je ook nog eens een bodemprijs meegeven. Hernemen we ons voorbeeld dan kan je stellen: vanaf 95 euro mag het aandeel verkocht worden met als bodemprijs bijvoorbeeld 93 euro. Voor een ‘stop loss’-order kan dit nog lager liggen, afhankelijk van potentiële kopers op de effectenmarkt en de snelheid waarmee de koers zakt.

Vraag rest natuurlijk hoe hoog je de ‘stop loss’- en ‘stop limit’-orders instelt. Daarvoor bekijk je best de technische analyse van een koers van naderbij. Heb je die kennis niet, overleg even met je broker of financiële instelling. Zij kunnen jou alles vertellen over de ‘trailing stoploss’, over de ATR vastleggen of over de dubbele buffer.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.