Koop laag verkoop hoog

Het oudste en meest bekende gezegde op de aandelen markt is de volgende: “Koop laag, verkoop hoog”. Iedereen kent dit gezegde, maar toch maakt niet iedereen monsterwinsten op de beurs. Hoe komt het toch dat het zo moeilijk is om je aan deze stelregel te houden als belegger? Hoe doorbreek je dit en word je een echte bodemvisser?

Onze groepsmentaliteit zegt: koop hoog en verkoop laag

De mens gaat van nature op zoek naar een groep om bij te horen. In groep sta je sterker en het collectieve denkvermogen maakt de beste keuzes. Dit is een oerinstinct dat nog steeds aanwezig is bij de mens. Uit psychologische onderzoeken is al zeer vaak gebleken dat een individu zeer moeilijk eigen keuzes maakt wanneer hij met een groep anderen geconfronteerd is. Zelfs al is er geen directe verwantschap met die andere mensen. 

Denk maar aan de test in de wachtzaal waar rook onder een deur komt maar niemand reageert. De testpersoon blijft vaak ook langer zitten, dan mocht hij alleen in die wachtzaal zitten. Zelfs met risico voor zijn eigen gezondheid. En zo gebeurt het ook in beleggen. Investeerders zwemmen met de stroom mee, zelfs al hangt daar een risico van grote verliezen aan vast. Want de groep geeft hen een vals gevoel van zekerheid.

Rebels of tegendraads zijn

Op de beurs is rebels zijn net de enige goede strategie. Ingaan tegen wat iedereen doet is de enige kans op grote winsten. Denk maar aan de crash van 2008/2009. Op een paar maanden tijd waren aandelen enorm gezakt. Zo extreem zelfs dat indexen zoals de Eurostoxx50 of S&P500 tot 50% van hun waarde waren verloren. Iedereen zat zijn wonden te likken en aandelen te verkopen om snel af te zijn van al dat toxisch materiaal.

Toch is een dergelijke situatie net het beste moment om aan de koopkant te staan. Remember: buy high, sell low! Als je kijkt naar het enorme herstel dat de beurs heeft gekend sinds 2009. Met hier en daar een dipje om wat evenwicht te brengen in de snelle groei. Mensen die in 2009 zijn ingestapt, tegen alle oerinstincten in, hebben vandaag een monsterwinst geboekt op de beurs.

Hoe investeer je vandaag?

Als investeerder blijf je ook niet graag te lang met cash zitten. Want spaargeld brengt op vandaag ook quasi niks op aan intrest. Natuurlijk is het steeds beter om break even te blijven dan verlies te boeken. Geduld is een grote deugd wanneer het aankomt op beleggen. Daarnaast is het belangrijk om steeds je huiswerk te maken.

Leer een basis aan technische analyse en probeer een aantal fundamentele indicatoren te begrijpen. P/E ratio of price earnings ratio is een belangrijke om te interpreteren. Een stelregel bij P/E: de gemiddelde waarde mag rond de 15 liggen. Hoe hoger deze waarde, hoe duurder aandelen gewaardeerd zijn ten opzichte van de winst die het bedrijf maakt.

Maak een selectie van een tiental sterke bedrijven. Het type bedrijven, liefst superstar companies, die leider zijn in hun sector. Er bestaat een kleine kans dat deze bedrijven snel uit de markt zullen geconcurreerd worden. Aan de hand van dit lijstje ga je winst genereren in je portefeuille. Je wacht een dip af, die af en toe eens voorkomt, bijvoorbeeld wegens macro-economisch nieuws.

Kies daarna aan de hand van één of twee technische indicatoren het ideale instapmoment. Denk bijvoorbeeld aan de voortschrijdende gemiddeldes die kunnen aantonen wanneer een aandeel een trend doorbreekt. Of de stochastische oscillator die ook aangeeft wanneer een aandeel in een neerwaartse of opwaartse beweging zit. En last but not least, vergeet niet uit te stappen wanneer het aandeel hersteld is, om je winst te optimaliseren. 

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.