Koersdoel aandeel berekenen

Iedere belegger hoopt te kunnen inschatten waar de koers van een aandeel naartoe gaat. Beursanalisten en financiële instellingen houden bepaalde aandelen strikt in het oog en schrijven regelmatig rapporten over de verwachte koersdoelen van deze aandelen. Kan je het koersdoel van een aandeel zelf berekenen? Bestaat er één enkele methode om toekomstige winsten van een aandeel in te schatten?

Technisch versus fundamenteel

Zoals vaak bij het analyseren van aandelen maak je best gebruik van een combinatie van technische en fundamentele analyse. Bij technische analyse ga je hoofdzakelijk kijken naar de beweging van de grafieken. Terwijl de meeste technische indicatoren zijn gebaseerd op historische cijfers. De fluctuatie van een aandelenkoers in het verleden kan een voorspellende factor zijn voor toekomstige bewegingen. Technische analyse zal echter nooit een exact koersdoel geven, wel eerder een trend tonen.

Bij fundamentele analyse wordt puur gekeken naar de rauwe, boekhoudkundige cijfers. Dit gebeurt aan de hand van jaar- of kwartaalverslagen, verscheidene boekhoudkundige ratio’s en geprojecteerde cashflows voor de toekomst. Deze cijfers hebben ook een grote voorspellingswaarde. Veel online platformen voor trading bieden dit cijfermateriaal gratis aan. Je hoeft niet specifiek per bedrijf op zoek te gaan naar hun jaarverslagen en dit zelf uit te pluizen. Ook financiële websites bieden deze informatie gratis aan hun lezers aan, al gaat het hier dan vaak over populairdere aandelen.

Uiteindelijk kan er, met behulp van beide types analyses, nooit met honderd procent zekerheid worden voorspeld wat de koers van een aandeel zal zijn. Het gaat steeds over inschattingen. Hou hier te allen tijde rekening mee. Extreme situaties kunnen zich op de beurs steeds voordoen. Denk maar aan de invloed van politieke beslissingen, oorlogen, extreme weersomstandigheden,… Deze externe invloeden kan je uiteraard niet altijd voorzien.

Fundamentele analyse: P/E ratio

Een belangrijk voorspellend cijfer is de P/E ratio, of Price vs Earnings Ratio. Dit cijfer vergelijkt de prijs van een aandeel met het jaarlijkse inkomen per aandeel. Een Trailing P/E ratio gebruikt de vier laatste kwartalen, een Forward P/E ratio berekent de toekomstige, voorspelde, vier kwartalen. Deze cijfers leveren bedrijven zelf aan in hun kwartaal- of jaarrapporten.

Voorbeeld van een trailing P/E voor aandeel XYZ:

  • Aandeelprijs: € 100
  • EPS (earnings per share): € 5
  • Trailing P/E ratio: 20

Voorbeeld van een forward PE voor aandeel XYZ:

  • Aandeelprijs: € 100
  • Projected EPS (verwachte EPS): € 7,5
  • Projected P/E ratio: 13,33

Als belegger was je dus bereid om gedurende de vorige vier kwartalen te beleggen in een aandeel dat twintig keer de waarde van zijn winst was. Dan zou je ook bereid zijn om de komende vier kwartalen te beleggen in dat aandeel als de koers met dezelfde multiplicator werd vermenigvuldigd. Ook als de winst per aandeel stijgt naar € 7,5.

De formule om het koersdoel van het aandeel XYZ te berekenen wordt gehaald uit bovenstaande cijfers namelijk:

Huidige aandelenprijs x Trailing P/E / Forward P/E = Koersdoel

In bovenstaand voorbeeld bekom je dan volgende cijfers:

€ 100 * 20 / 13,33 = € 150,04

Wees kritisch bij het berekenen

Ga als belegger nooit af op één enkele berekening of inschatting. Op de aandelenkoers kunnen verschillende krachten van toepassing zijn. Wie handelen in aandelen zeer serieus neemt, en hoopt hier mooi mee te verdienen, maakt ook zijn huiswerk. Projecties aan de hand van P/E ratio zijn zeker nuttig. Gebruik ze in combinatie met technische trends en lees ook voldoende over macro-economische invloeden zodat je niet voor verrassingen komt te staan. 

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.