Beter presteren dan de beursindex

‘De index kloppen’ of zoals ze over de plas zeggen ‘beating the market’, is voor veel beleggers een natte droom. Kan je er in slagen om op een systematische manier betere resultaten te boeken dan de beursindex? Op korte termijn is dit mogelijk maar op langere termijn geloven wetenschappers dat er iets bestaat als ‘de efficiënte markt’.

De efficiënte-markthypothese (EMH) is een theorie van economische wetenschappers waarin ze stellen dat alle info over een bedrijf, onmiddellijk effect ressorteert op de aandelenmarkt. Hoewel de theorie al dateert uit de jaren ’60 zou ze door een versnelde nieuwsverspreiding enkel toegenomen zijn. Vooral voor omvangrijke bedrijven die op een zeer wijde manier communiceren zou de hypothese kloppen. Kleine en middelgrote aandelen (de small- en midcaps) zijn er minder onderhevig aan. Voor veel beleggers schuilen hier dan ook de kansen om de beursindex te verslaan.

Er zijn enkele factoren die het niet makkelijker maken om de index te kloppen. Zo is er bijvoorbeeld de beurstaks die knibbelt aan jouw beursprestaties. Tot voor kort was er ook nog de speculatietaks voor wie kiest om op kortere termijn te beleggen. Een andere drempel om in staat te zijn de markt te verslaan is de psychologie van de belegger. Beleggers kopen aandelen vaak te hoog, wanneer de markt aantrekt, en verkopen laag, wanneer de koers lijkt af te kalven.

Voor particuliere beleggers is het niet evident om de beursindex te kloppen. Je kan jou focussen op de kleine en middelgrote bedrijven en daar een dagtaak van maken. Informatie sprokkelen, extra nieuws gaan achterhalen, desnoods zelfs bellen met het bedrijf en vragen stellen – waarom niet? Je kan ook in de index beleggen, op lange termijn een solide investering. Wat voor de doordeweekse belegger al niet evident is, is het ook niet voor de professionele fondsbeheerders. In 2014 presteerde geen enkel fonds beter dan de Bel20-index.

Succesjaar 2015

Voor het afgelopen jaar waren de resultaten heel wat anders. 11 van de 13 beleggingsfondsen die enkel en alleen in Belgische aandelen investeerden, klopten de index. Op basis van 1 jaar, beheerd door professionals, kan de markt dus echt wel verslaan worden. Als we kijken op een langere periode dan ligt de gemiddelde return voor de fondsen op 11,6% tegenover de 10,7% die de Bel20 behaalde. Eerlijkheid gebiedt ons om te zeggen dat fondsen moeten voldoen aan enkele regels (bv maximaal 10 procent investeren in één aandeel), dit zadelt hen uiteraard op met een handicap.

Je kan als belegger natuurlijk ook grotere risico’s gaan nemen, maar die brengen vaak ook grotere verliezen met zich mee. Succes op de beurs is nooit gegarandeerd. Wie er in slaagt om informatie te bemachtigen die anderen dan weer niet hebben, en daarmee ook zijn voordeel doet op de effectenmarkt, die is dan weer illegaal bezig. Handel met voorkennis is namelijk bij wet verboden.

Conclusie: ja, de beursindex kan geklopt worden, maar daarvoor moet je of grote risico’s nemen of heel erg veel tijd investeren. Je kan uiteraard ook beroep proberen doen op een flinke dosis geluk. De kans bestaat dat dit jou nog het dichtst bij de indexprestaties brengt.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.