Dividendaandelen bubbel

Dividendaandelen worden al jaren aangeprezen wegens de lage return op obligaties en spaarboekjes. Beleggers hebben hun focus verlegd op zoek naar rendement en de vraag naar dividendaandelen is steeds meer gegroeid. Moeten doorwinterde beleggers opletten? Heeft de steeds stijgende vraag naar dividendaandelen de prijs ook kunstmatig opgedreven en is hier een bubbel ontstaan?

Beleggersprofiel

Wanneer we als Europeaan aan de slag willen met beleggingen, via een online trading platform of gewoon via een bank, dan moeten we een beleggersprofiel opmaken. Dit profiel bestaat uit twee grote luiken. Enerzijds vragen financiële instellingen naar de kennis en ervaring van de belegger over bepaalde activa. Daarnaast informeert men ook naar de risico-aversie van beleggers. Anders gezegd, hoeveel verlies ben je bereid te nemen in economisch onzekere tijden.

Hier knelt het schoentje bij veel beleggers. Ze zien het rendement op hun obligatieportefeuille afnemen en zoeken naar nieuwe renderende activa. Dividendaandelen worden steeds vaker aangeprezen als veilige havens. Daarom beleggen ook onervaren beleggers met een lage risico-aversie in deze aandelen.

Lees meer: Start je met beleggen? Bepaal dan eerst jouw beleggersprofiel

Dividendaandelen blijven aandelen! Ze kennen een volatiel verloop, kunnen kapitaalverlies met zich meebrengen en het dividend is zelfs niet gegarandeerd. Minder ervaren beleggers lijken sneller hun aandelen te verkopen wanneer er een daling in de koers is. Ze zijn bang voor grotere verliezen en willen niks meer te maken hebben met deze “explosieve” activa in hun spaargeld. Deze verkopen brengen nog meer verlies met zich mee, waardoor dividendaandelen volatieler zijn geworden dan vroeger.

Kwalitatieve aandelen

“Maar het zijn toch kwalitatieve aandelen” wordt vaak geopperd. “Bedrijven die steeds zullen blijven bestaan en de vraag naar hun goederen of producten zal hoog blijven. Zo is een toekomstige cashflow gegarandeerd”. Deze redenering klopt, maar mag niet op zichzelf bekeken worden om te investeren in dividendaandelen.

Is een aandeel te duur? Dat kan op verschillende manieren bekeken worden, maar is vaak een mix van fundamentele en technische analyse. Wil je toch graag je portefeuille diversifiëren met dividendaandelen, dan moet je elk effect dat je overweegt aan beide testen onderwerpen.

Lees meer: Hoe zelf het koersdoel van een aandeel berekenen?

Technisch en fundamenteel

Een eerste selectie kan gebeuren aan de hand van het Price/Earnings ratio (P/E). Een ratio die de verhouding weergeeft tussen de prijs van een aandeel en de inkomsten die tegenover die prijs staan. Gemiddeld wordt een P/E-ratio van 12 tot 14 als gemiddeld tot goed ervaren. Bij heel veel kwalitatieve dividendaandelen zien we op vandaag dat deze P/E-ratio’s beduidend hoger liggen. De koers van het aandeel is te hoog geworden om te verantwoorden ten opzichte van de inkomsten die het bedrijf heeft.

P/E is niet de heilige graal, net zoals elke indicator of ratio moet deze in verhouding met andere elementen worden bekeken. Boekhoudkundige trucjes kunnen deze ratio’s beïnvloeden wat het aandeel aantrekkelijk maakt voor beleggers. Daarom moet ook worden gekeken naar de technische kant van het aandeel.

In één oogopslag kan een niet-getrainde belegger een aandelengrafiek analyseren. Je hoeft geen specialist in candlesticks te zijn om trends te zien. Is een aandeel de laatste jaren stelselmatig, hard gestegen, zonder duidelijke correcties in de koers, dan zou dit al kunnen wijzen op voorzichtigheid. Lees over dit bedrijf. Waarom lijkt deze grafiek zo te bewegen? Als er geen duidelijke aanleiding is, buiten een populariteit bij beleggers, dan hou je er beter je handen van af.

Is er dan een bubbel onder de dividendaandelen?

Er zijn zeker dividendaandelen waar er sprake is van een bubbel, maar dat geldt niet voor de volledige markt. Een belegger moet zijn huiswerk maken. Een paar stelregels in het achterhoofd houden alvorens een actief aan te kopen. Een mooi jaarlijks dividend verdwijnt als sneeuw voor de zon wanneer de koers van het aandeel keldert. Bubbels zullen er steeds zijn, het is als belegger de kunst om de juiste aandelenselectie te maken.

Lees meer: Welke dividendaandelen bij een vertragende wereldeconomie

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.