Investeren in palladium

Palladium, de nobele onbekende in de wereld van edelmetalen en commodities. Hoewel het geen ronkende naam heeft zoals goud of zilver, kan palladium toch heel wat beleggers boeien en daar draait het bij investeren toch om. Niet alleen wordt het door invloedrijke sectoren gebruikt, bovendien is het ook nog eens het zeldzaamste edelmetaal ter wereld. En toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn in de wereld van atoomnummer 46.

Zoals zo vaak werd palladium als bij toeval ontdekt bij het winnen van platinaerts. Hoewel het dicht aanleunt bij platina, en de twee bijna altijd in één adem genoemd worden, beschikt palladium over uitzonderlijke kenmerken. Kenmerken die men graag heeft in heel wat industriële sectoren. Dit edelmetaal gebruikt men vaak in toepassingen op het medische gebied. In een radioactieve vorm helpt het zelfs voor de behandeling van voornamelijk prostaatkanker.

Katalysator

Door zijn goede geleidende eigenschappen, is palladium een interessant grondstof voor de ontwikkeling van katalysators. Zowel in de auto-industrie als in de oliesector komen deze katalysators goed van pas. Om petroleum op te pompen wordt vaak beroep gedaan op katalysators waar palladium deel van uit maakt. Voor de autobouwers is palladium dan weer de ideale grondstof in katalysators voor benzinewagens. Een heropleving van die markt in China en de VS kan dus ook een positief effect genereren op de palladiummarkt.

Lees meer: 3 trends die de auto-industrie bedreigen

Zwakte voor een commodity als palladium is de locatie van de ontginningsgebieden. Maar liefst 93% van de palladium wordt gewonnen in Zuid-Afrika en Rusland. In mindere mate vind je ook mijnen in de Verenigde Staten en Canada. Een onrustige politiek in Zuid-Afrika zorgt ervoor dat er al eens schommelingen durven op te treden in wat tot voor kort een best stabiele markt bleek te zijn. Rusland beschikt dan weer over, letterlijk, onbekende voorraden. In de Sovjet-periode werd heel wat palladium bovengehaald en die voorraden worden nu stelselmatig op de markt gegooid. Hoe groot die voorraad exact is, is een staatsgeheim. Bovendien helpt de belabberde politieke contacten tussen Europa en de Verenigde Staten en anderzijds Rusland de stabiliteit ook geen meter vooruit.

Hoe kan je investeren in palladium?

Palladium kan je, net zoals andere edelmetalen in heel wat vormen aankopen. Zo heb je de fysieke producten die je bij jouw thuis of in een bankkluis kan bewaren. Palladium bestaat in munten (zoals de Canadese Maple Leaf) maar ook in baren (zoals je ze kent van de goudbaren). Wanneer je munten in palladium aankoopt, omwille van de belegging in het edelmetaal zelf, let er dan op dat je geen verzamelmunten gaat aankopen. Die zijn interessant voor investeerders in de munt an sich maar niet voor de meerwaarde op de commodity.

Voorts kan je natuurlijk ook aandelen kopen in ontginningsbedrijven. De grootste product in Rusland vind je onder de naam Norilsk Nickel. In de VS en Canada kan je dan weer beleggen in North America Palladium en Stillwater Mining. Ook futures kunnen een interessante manier zijn om te gaan investeren in palladium. Kortom de mogelijkheden zijn legio.

Gouden toekomst?

Hoewel Goldman Sachs in zijn grondstoffenrapport over 2015 palladium een gouden toekomst toedichtte, moeten we begin 2016 concluderen dat investeren in palladium op zijn laagste niveau ooit staat. In augustus 2014 haalde de commodity nog een piek net onder de 900 dollar terwijl begin januari de koers daalde tot $468. Vooral de vraag wat Rusland zal doen met hun voorraad palladium baart heel wat beleggers zorgen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.