Daytrading: een introductie

Daytrading, een bekend begrip in de wereld van aandelen. Daytrading, letterlijk vertaald daghandelen, is het kopen en verkopen van aandelen. Het bijzondere aan daytraden is dat alles gebeurt in de tijdsspanne van een handelsdag. Het is dus erg lastig om te voorspellen wat gaat dalen en nog belangrijker wat daytraders niet moeten kopen. Hoe slagen ze, dag na dag, in hun opzet?

Vaak zijn daytraders erg goed opgeleid en weten ze goed waar ze mee bezig zijn. De risico’s die ze nemen zijn groot en ze gebruiken verschillende ingewikkelde strategieën om te bepalen welke aandelen zullen stijgen en dalen.

Daytraden, kan een kind de was doen of hogere wiskunde?

Zoek een keer ”daytraden” op via een zoekmachine als Google en je kunt zien waarom er zoveel onenigheid is over day trading. De opbrengst die het handelen met daytrading opbrengt is misschien een van de grootste discussies op de aandelenmarkt. Veel internetoplichters beloven hoge opbrengsten via daytrading in korte periodes. Ze promoten dit soort van handelen met schema’s die altijd beloftes als hoge opbrengsten en snel rijk worden voorspiegelen. De waarheid ligt ergens in het midden tussen snel rijk worden en failliet gaan. Veel mensen die geen kennis over daytraden hebben of niet weten waar ze mee bezig zijn hebben vaak weinig geluk in het daghandelen. Toch zijn er  voorbeelden zat van mensen die ruim hun boterham verdienen met daytrading.

Veel professionele financiële adviseurs en andere mensen die verstand hebben van geldzaken blijven echter ver weg van het daghandelen. Volgens hen weegt de opbrengst van het daytraden niet op tegen het risico dat je loopt. Het kan natuurlijk namelijk ook zo zijn dat je aandelen ineens veel zakken. Veel gerenommeerde beleggers met een aversie voor daytraden beweren dat er nooit iemand echt rijk van is geworden. Mensen als Warren Buffett en Peter Lynch zijn rijk geworden met verstandige lange termijn  investeringen. Met daytraden kan je geld verdienen, maar enkel als je het op een doordachte manier aanpakt. Ga je lukraak te werk, dan is het zoals met gokken: op het einde wint het casino.

In het algemeen zijn de meningen dus verdeeld over het belang van daytraden. Het enige waar iedereen het over eens schijnt te zijn is dat daytraden niet voor iedereen is. Het eist bepaalde kennis en brengt risico’s met zich mee. Je moet een diepgaande analyse van de aandelenmarkt maken én je moet goede strategieën ontwikkelen om de juiste aandelen te kopen.

Lees meer: Wat is daytrading?

Het karakter van een rasechte day trader

Je weet nu dus wel dat je niet zomaar een daytrader kan worden, en dat het lang niet zo simpel is als het lijkt. Er zijn een aantal dingen die je echt moet bezitten of zijn wanneer je een daytrader wil worden/zijn:

1. Kennis en ervaring in de (aandelen)markt: mensen die daytrading proberen zonder kennis van de markt eindigen vaak met grote verliezen.

2. Kapitaal dat je kan missen: daytraders maken gebruik van risico’s met hun kapitaal. Soms gaat het goed en soms gaat het fout. Het is van belang dat je kapitaal gebruikt dat je daadwerkelijk kan missen. Het is bij het daytraden vaak van belang dat je een groot kapitaal gebruikt, aangezien je winsten anders vrij minimaal zullen zijn.

3. Een strategie. Je kunt natuurlijk niet als een kip zonder kop verschillende aandelen gaan kopen en maar hopen dat ze stijgen. Je hebt een strategie nodig. Er zijn verschillende strategieën, zoals swing trading, arbitrage en trading news. Voor allen geldt natuurlijk dat hoe hoger de risico’s zijn die je neemt hoe hoger je winst uit zal vallen.

4. Discipline: het is onmogelijk om succesvol day trader te worden wanneer je geen discipline hebt. Er zullen veel dagen zijn waarop je alleen maar verliezen maakt. Het kan immers niet altijd goed gaan. Leer om te gaan met deze fouten en blijf doorzetten.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.