In welke fase investeer jij in een bedrijf?

Hoe je het ook draait of keert: investeren betekent altijd ‘geloven’ in een bedrijf. Of je er nu rechtstreeks in belegt, de producten aankoopt, of verkiest om te beleggen in hun aandelen. Altijd is de bottom line dezelfde: geloof je in het bedrijf en de producten? Minder makkelijk te beantwoorden is de vraag wanneer het ideale moment is aangebroken om te investeren. Daarom zetten we even de verschillende fases van een start-up tot een volgroeid bedrijf voor je op een rij. En ergens onderweg schuilt dé kans voor investeerders.

De rol van kapitaal

Het momentum van een investering is dé vraag die potentiële investeerders blijft kwellen. Wanneer is nu het uitgelezen moment om je eigen centen in een zaak te brengen met als bedoeling een zo groot mogelijk rendement? Kapitaal speelt echter in elke levensfase van een bedrijf een andere rol:

  • Seed capital: Dit is het kapitaal in een allereerste fase. Het bedrijf zoekt de markt nog af en alles is nog wat vormloos. Het idee is er maar voor de structuur is het nog wat vroeg.
  • Start-up capital: er zijn nog geen producten verkocht. En stevige referenties kunnen ook nog niet worden voorgelegd. Toch is er al sprake van een voorzichtig enthousiasme en geloven er al investeerders in het project. Zo erg zelfs dat ze bereid zijn bij te dragen tot het oprichtingskapitaal of start-up capital.
  • Growth capital: het idee slaat en nu kan er ontwikkeld worden. Voor die ontwikkeling moet er natuurlijk betaald worden en daar kan het groeikapitaal of het growth capital bij helpen.
  • Mezzanine/Bridge: dit is een overgangsfase. Nu kan het bedrijf zich opmaken om publiek te gaan. Dit kan de fase zijn waarbij een IPO wordt voorbereid. Het kapitaal kan ook aangewend worden om de prijs van de producten te laten zakken zodat concurrenten uit de markt worden geprijsd.

Deze fases worden ook de fases van venture capitalists genoemd. Venture capitalists of durfkapitaalverstrekkers zijn banken en private investeerders die geld investeren in bedrijven en projecten met een onvoorspelbare toekomst. Ze kiezen ervoor om te investeren in dit type bedrijven omdat ze hopen op een hoger rendement dan bij andere, meer typische, beleggingscategorieën.

Business Angels

Voor ‘angel investors’ of ook wel ‘business angels’ ligt het enigszins anders. Dit zijn private investeerders die ook geld pompen in een jonge beloftevolle zaak. Maar de drijfveer van de doorsnee ‘business angel’ is gericht op het welslagen van het premature project en minder op het halen van grote rendementen.

Het ecosysteem van venture capitalists nam in 2015 een enorme vlucht. Maar liefst 58,8 miljard dollar werd op die manier geïnvesteerd in startende bedrijven in de Verenigde Staten, aldus het MoneyTree rapport. Ter vergelijking: in 2014 investeerden durfkapitaalverstrekkers ongeveer 3,54 miljard euro, volgens Statista, een enorm verschil.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.