Introductieprijs van een aandeel bepalen bij een beursgang

Een beursintroductie, oftewel een IPO (kort voor initial public offering), is de eerste publieke verkoop van aandelen in een onderneming. Als een onderneming op zoek gaat naar vers kapitaal doen ze dat in de vorm van het aangaan van schulden of de uitgifte van aandelen. Wanneer het bedrijf kiest om externe investeringen aan te trekken en dit gebeurt publiekelijk, spreken we over een beursintroductie.

Hoe werkt een IPO?

Deelnemen aan een IPO is vaak lastig, maar niet onmogelijk. Om te snappen waarom dit het geval is moeten we weten hoe het proces in zijn werk gaat.

Wanneer een bedrijf besluit om naar de beurs te gaan, schakelen ze allereerst een investeringsbank in. In theorie zou een bedrijf zijn eigen beursgang in gang kunnen zetten. In de praktijk komen er eigenlijk altijd investeringsbanken bij kijken. Deze vormen vervolgens de schakel tussen de onderneming en het publiek dat in de onderneming wil investeren.

Lees meerWat is beleggen? Lees onze uitgebreide definitie

Achter gesloten deuren worden de details van de beursgang eerst door de onderneming en haar investeringsbank doorgenomen. Denk hierbij aan de hoeveelheid geld die opgehaald moet worden, wat voor soort aandelen zullen worden uitgegeven en alle andere onderdelen van de overeenkomst. In sommige gevallen zal de investeringsbank de onderneming een garantie op de opbrengst van de beursgang geven. Dit doet ze door de complete aandelenuitgifte zelf op te kopen. Om deze vervolgens aan het publiek door te verkopen. Meestal is er echter gekozen voor een deal waarin de onderneming een dergelijke garantie niet heeft. Maar waar de investeringsbank simpelweg zijn best doet om de beoogde opbrengst te behalen.

Omdat de beursgang voor de investeringsbank zelf ook risico’s met zich meebrengt gaat men veelal een syndicaat van banken aan. Hierbij nemen andere investeringsbanken een deel van de uitgifte voor hun rekening.

Wanneer alle partijen die een rol spelen bij de beursgang overeenstemming hebben bereikt zal de investeringsbank een document opstellen waarin alle informatie over de uitgifte is opgenomen. Dit document bestaat uit financiële informatie over de onderneming, informatie over het management, informatie over de huidige aandeelhouders en de bestemming voor het geld dat opgehaald wordt met de uitgifte.

De prospectus

Nadat, aan de hand van dit document, een datum voor de beursintroductie is vastgesteld zal de investeringsbank een initiële prospectus opstellen. In deze initiële prospectus vind je nog geen prijs of de datum van uitgifte. De prospectus wordt vooral gebruikt om aandacht en interesse in de beursgang op te wekken. Wanneer de datum van uitgifte dichterbij komt zullen de uitgevende onderneming en haar investeringsbank samen een prijs moeten vaststellen.

Hoe bepaalt men de introductieprijs?

De waardering van een nieuwe uitgifte gebeurt net even anders als we gewend zijn van de beurs. Zodra een aandeel verhandeld wordt op de beurs is het onderhevig aan dezelfde invloeden van vraag en aanbod die de prijs voor elk ander aandeel bepalen. Op het moment dat het aandeel nog niet op de beurs genoteerd is, dus vóór het moment van de beursgang, is de prijs echter vastgesteld door de onderneming in kwestie en haar bank.

Deze prijs is natuurlijk bepaald op basis van de publieke interesse in de beursgang, maar hoe de eerste beursdag verloopt, bepaalt vervolgens in rap tempo de marktprijs voor het aandeel. Dit betekent dat de prijs van een nieuw aandeel vaak in de eerste paar dagen flink kan schommelen, zowel in positieve als negatieve zin. Heeft de investeringsbank de interesse in het aandeel onderschat, dan zal de prijs stijgen. Is het omgekeerde het geval, dan is een daling het gevolg.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.