Hoe kan je een succesvolle belegger worden?

Los van de huidige marktsituatie, is het geheim van succesvol beleggen eigenlijk altijd hetzelfde. Wij zetten 6 basisprincipes voor je op een rij. Hou je je stellig aan deze 6 principes? Dan kan ook jij een succesvolle belegger worden.

Definieer lange termijn doelstellingen in een plan

Wil je een succesvolle belegger worden? Dan moet het duidelijk zijn wat je doelstellingen zijn, in het bijzonder op de lange termijn. Je moet immers weten wat je bestemming is om de reis te kunnen plannen. Door een gedegen beleggingsplan op te stellen leg je de basis voor al je toekomstige successen. Hierdoor is de kans op succes vele malen groter. Een goed plan is daarbij ook een houvast op het moment dat de marktomstandigheden je doen twijfelen over je volgende stappen. Het plan vertelt je immers onder elke omstandigheid wat de beste koers is om te varen.

Voorkom zelfdestructief gedrag

De meeste beleggers gaan in de fout door zich blind te staren op investeringen met hoge rendementen maar even hoge risico’s. Of door hun investeringsplan om de haverklap aan te passen gebaseerd op de marktomstandigheden van het moment. Een succesvolle belegger stelt niet enkel een goed beleggingsplan op. Maar wijkt hier ook zelden van af en maakt enkel wijzigingen wanneer deze gericht zijn op lange termijn doelstellingen.

Succesvol beleggen gaat om een gedegen, toekomstgerichte visie waarbij je de waan van de dag naast je neer legt, om dat einddoel in zicht te houden.

Besef je dat een crisis vaak onvermijdbaar is

Wanneer je de aandelenmarkten over de lange termijn bekijkt, zal je snel merken dat deze op momenten grillig zijn. Deze grilligheid is jammer genoeg onvermijdelijk. Je kan er dus op rekenen dat ook jij hiermee op een gegeven moment te maken krijgt. Zorg ervoor dat je op die momenten niet uit paniek of angst reageert. Je portfolio zal niet altijd jaar na jaar groeien. Zolang je wederom je lange termijn doelstellingen in het oog houdt, zal je ook deze storm uit kunnen zingen.

Probeer de markt niet te voorspellen

Hoewel er succesvolle beleggers zijn die de regel op de uitzondering lijken te zijn, is het zeer onwaarschijnlijk dat je de schommelingen van de markt kan voorspellen. Misschien nog wel belangrijker is het dat je deze schommelingen veelal helemaal niet hoeft te voorspellen. Over de lange termijn corrigeren deze schommelingen zich namelijk veelal weer. Met een gespreide portfolio aan aandelen zal je van de stijging van de markt in zijn geheel profiteren.

Laat je niet leiden door emotie

De waarde van professioneel investeringsadvies ligt niet zozeer in de kennis van de adviseur, als wel in diens vermogen om zonder emotionele connectie naar je investeringsstrategie en portfolio te kijken. Het is namelijk voor niemand gemakkelijk om zonder emotie beslissingen te nemen die over je eigen geld gaan. In het bijzonder op die momenten dat je niet de resultaten ziet die je wilt zien of gebukt gaat onder een onrustige markt. Wanneer je van jezelf merkt dat je die emoties simpelweg niet los kunt laten, is het waarschijnlijk verstandig om met een adviseur in zee te gaan. Een succesvolle belegger beslist namelijk met zijn hoofd, niet met zijn hart.

Lees meer: Beleggen zonder emoties

Negeer alle korte termijn voorspellingen

Baseer je koers op de lange termijn historische prestaties van de markt. Hoewel historische data niet zaligmakend zijn, wijst de praktijk uit dat historische data op lange termijn wel degelijk een goede indicatie kan vormen van de toekomstige tendensen. Ook wanneer dit op de korte termijn wellicht anders lijkt. Korte termijn voorspellingen zijn in veel gevallen simpelweg fout. Je investeringen op deze informatie baseren komt vaak neer op het opgooien van een muntje. Soms heb je geluk en zie je je rendement groeien en soms niet. Op lange termijn  daarentegen heeft een succesvolle belegger meer aan investeringen die ook over 10 of 20 jaar nog waarde hebben.

Wil jij een succesvolle belegger worden? Dan zouden bovenstaande tips je een eind op weg moeten helpen. Naast deze basisprincipes is het vooral belangrijk om jezelf zoveel mogelijk te onderwijzen. Hoe meer je weet van de onderneming of markt waarin je belegt, hoe minder een belegging een gok wordt en hoe meer het een investering wordt.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.