Als je besluit te gaan beleggen in aandelen is het opstellen van een investeringsplan de eerste stap. Als je eenmaal je aandelenportefeuille hebt samengesteld ben je echter nog niet klaar. Het opvolgen van je portefeuille om te monitoren of deze nog aan je oorspronkelijke doelstellingen voldoet is minstens even belangrijk.

Hoe volg je je portefeuille en haar componenten op?

Dit hangt zowel af van het soort beleggingen in je portefeuille, als het soort belegger dat je bent. Er zijn beleggers die graag elke dag de status van hun investeringen controleert, maar voor veel beleggers is dit niet wenselijk of nodig.

Aandelen monitoren

Op het moment dat je niet in fondsen, maar in zelfgekozen losse aandelen hebt geïnvesteerd is het nodig om deze constant te monitoren. Het belangrijkste doel hierbij is het controleren of een aandeel nog aan je initiële criteria voor het kiezen van een aandeel voldoet.

In bijna alle gevallen zal dit sterk afhankelijk zijn van je eigen inschatting van de toekomstverwachting voor de onderliggende onderneming, of de inschatting van de aandelenmarkt. Veel van deze inschattingen zijn gebaseerd op inkomsten en het is dan ook van belang om de veranderingen die van invloed op de inkomsten kunnen zijn nauwkeurig in de gaten te houden.

Kranten, persberichten en rapporten

Controleer dagelijks, wekelijks of maandelijks het financiële nieuws en aankondigingen die van invloed kunnen zijn op je inschatting van toekomstige inkomsten van de onderliggende ondernemingen. Denk hierbij aan nieuwe producten, veranderingen in het management of nieuws over concurrenten. Als er over je aandeel rapportages worden uitgebracht door analisten is het verstandig om deze altijd direct te lezen, aangezien ze van groot belang kunnen zijn voor het marktsentiment.

Online bronnen van nieuws

Veel brokers staan je toe om online je aandelenportefeuille te monitoren, waarbij in sommige gevallen zelfs direct gelinkt wordt naar nieuws en analyses van het desbetreffende aandeel. Zo zie je in één oogopslag niet alleen hoe je portefeuille ervoor staat, maar heb je ook een overzicht van relevante nieuwsbronnen die de koers kunnen beïnvloeden. Ook bieden veel brokers de optie om waarschuwingen per email of sms te ontvangen wanneer zich bepaalde ontwikkelingen op de markt voordoen.

Heeft je broker dergelijke opties niet? Dan stellen online portals als finance.yahoo.com je in staat om je portefeuille in te voeren, waarna ze je van een groot aantal relevante nieuwsbronnen zullen voorzien. In deze gevallen, zowel via je broker als via financiële websites als Yahoo Finance, Tijd.be, Morningstar en Bloomberg, word je in real time voorzien van informatie. Aangezien de aandelenmarkt ook in realtime reageert op ontwikkelingen, kan deze informatie voorziening je in staat stellen om tijdig te reageren op ontwikkelingen en je rendementen te maximaliseren.

Je portefeuille mobiel opvolgen

Hoewel veel professionele traders nog steeds een ouderwetse Bloomberg terminal in het kantoor hebben staan om ze in realtime van de laatste informatie te voorzien, is er een makkelijkere manier. Er zijn vele mobiele sites en apps die je van diezelfde informatie voorzien, maar tegelijkertijd ook in je broekzak passen. Zo hebben kranten als De Standaard applicaties beschikbaar voor zowel Android en iPhone, maar vind je ook Bloomberg met Bloomberg Markets+, Yahoo Finance en Google Finance in de appstores. De meeste grote brokers hebben ook mobiele applicaties of websites beschikbaar, waarmee je niet alleen onderweg van alle nodige informatie wordt voorzien, maar ook gemakkelijk mobiel kan beleggen.

De Beleggersgids Redactie
De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.