Aandelenportefeuille opvolgen

Als je besluit te gaan beleggen in aandelen is het opstellen van een investeringsplan de eerste stap. Als je eenmaal je aandelenportefeuille hebt samengesteld ben je echter nog niet klaar. Het opvolgen van je aandelenportefeuille om te monitoren of deze nog aan je oorspronkelijke doelstellingen voldoet is minstens even belangrijk.

Er zijn beleggers die graag elke dag de status van hun investeringen controleren. Maar voor veel beleggers is dit niet wenselijk of nodig. Het opvolgen van je aandelenportefeuille hangt maw zowel af van het soort beleggingen in je portefeuille, als het soort belegger dat je bent.

Aandelen monitoren

Op het moment dat je niet in fondsen, maar in zelfgekozen losse aandelen hebt geïnvesteerd is het interessant om deze continue te monitoren. Het belangrijkste doel hierbij is het controleren indien een aandeel nog aan jouw initiële criteria voldoet.

In bijna alle gevallen zal dit sterk afhankelijk zijn van je eigen inschatting van de toekomstverwachting voor de onderliggende onderneming, of de inschatting van de aandelenmarkt. Veel van deze inschattingen zijn gebaseerd op inkomsten van het bedrijf. Het is dan ook belangrijk om de veranderingen die invloed hebben op de inkomsten nauwkeurig in de gaten te houden.

Lees meer: Hoe bepaal je de verdeling van aandelen in je portefeuille

Kranten, persberichten en rapporten

Controleer dagelijks, wekelijks of maandelijks het financiële nieuws en aankondigingen over je aandelen. Denk hierbij aan nieuwe producten, veranderingen in het management of nieuws over concurrenten. Als er over je aandeel rapporten worden uitgebracht door analisten is het verstandig om deze altijd direct te lezen. Aangezien deze van groot belang kunnen zijn voor het marktsentiment.

Online bronnen van nieuws

Veel brokers staan je toe om online je aandelenportefeuille te monitoren. Waarbij in sommige gevallen zelfs direct gelinkt wordt naar nieuws en analyses van het desbetreffende aandeel. Zo zie je in één oogopslag niet alleen hoe je portefeuille ervoor staat, maar heb je ook een overzicht van relevante nieuwsbronnen die de koers kunnen beïnvloeden. Ook bieden veel brokers de optie om waarschuwingen per email of sms te ontvangen wanneer zich bepaalde ontwikkelingen op de markt voordoen.

Heeft je broker dergelijke optie niet? Dan stellen online portals als finance.yahoo.com je in staat om je portefeuille in te voeren. Waarna ze je van een groot aantal relevante nieuwsbronnen zullen voorzien. Zowel via je broker als via financiële websites als Yahoo Finance, Tijd.be, Morningstar en Bloomberg, word je in real time te voorzien van informatie. Vermits de aandelenmarkt ook in realtime reageert op ontwikkelingen, kan deze informatie je in staat stellen om tijdig te reageren op ontwikkelingen om zo je rendementen te maximaliseren.

Je portefeuille mobiel opvolgen

Hoewel veel professionele traders nog steeds een ouderwetse Bloomberg terminal in het kantoor hebben staan, is er een makkelijkere manier. Er zijn vele mobiele sites en apps die je van diezelfde informatie voorzien, maar tegelijkertijd ook in je broekzak passen. Zo hebben kranten als De Standaard, De Tijd hun eigen apps, maar vind je ook vanalles met Bloomberg Markets+, Yahoo Finance en Google Finance. De meeste grote brokers hebben ook mobiele applicaties beschikbaar, waarmee je niet info vind, maar ook gemakkelijk mobiel kan beleggen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.