Hoe kan je zelf shorten?


Klassieke beleggers bouwen een mooie gespreide portefeuille op. Ze kiezen voor een aantal aandelen, vaak met een mooi dividend. Dit vullen ze aan met een paar langlopende obligaties. En voor veel beleggers stopt het hier ook bij. Maar de beurs gaat niet enkel omhoog en winst valt niet enkel te behalen bij een stijgende beurs. Shorters gaan op zoek naar koopjes bij dalende markten. Hoe kan je zelf met shorten aan de slag gaan?

The basics van shorten

In plaats van aandelen te kopen en te wachten op de stijging om ze te verkopen voor winst ga je bij shorten omgekeerd te werk. In dit geval koop je geen aandelen maar verkoop je ze, als onderliggende actie moet je de aandelen lenen. Je koopt de aandelen terug wanneer de koers gezakt is om ze opnieuw terug te geven aan de persoon die je ze uitleende.

De definitie van shorten klinkt simpel, maar het vraagt wel een andere manier van denken omdat we gewoon zijn om eerst te kopen en dan te verkopen. Nu ga je omgekeerd te werk en verkoop je iets dat je nog niet hebt. Het grote risico zit hier dus in een stijging van het aandeel waarop je een short positie hebt staan. Je moet namelijk je aandelen teruggeven aan de belegger die je ze uitleende.

Als het aandeel niet zakt, dan ben je verplicht om het aan te kopen aan een hogere prijs dan je ze verkocht hebt. Op dit moment maak je dus verlies. Dit klinkt op het eerste zicht risicovoller dan beleggen in de klassieke zin. Toch heeft elk aandeel zijn gemiddelde koers en valt er evenveel verlies of winst te maken met klassiek beleggen als met shorten.

Zoek naar het kneusje op de markt

Ja, je moet op zoek gaan naar bedrijven die verwachten slechte resultaten te boeken. Dit klinkt uiteraard niet zoals beleggen ooit bedoeld is. Aan de basis van beleggen ligt geloof in een bedrijf. Je gelooft dat een bedrijf het goed zal doen, dus je bent bereid wat van je centen in het bedrijf te investeren. Bij shorten zoek je dus eigenlijk vaak naar bedrijven die moeilijkheden hebben. Niet elke belegger voelt zich hier ethisch correct bij.

Bedrijven die actief zijn in volatiele markten worden heel vaak geshort. Denk bijvoorbeeld aan biotech, dit soort bedrijven zijn gevoelig aan het welslagen van hun testresultaten. Shorters kiezen dit type bedrijven om op korte termijn in te beleggen omdat ze een zeer volatiele koers kennen.

Hoe zelf shorten?

Het best zoek je een bank of beleggingsplatform dat shorten toelaat. Dit is niet het geval bij klassieke banken. Je zoekt dus best een online broker, de keuze aan aandelen om in te beleggen is hier heel ruim. Daarnaast hebben online brokers heel veel beleggers, de kans dat zij je dus de aandelen kunnen uitlenen die je nodig hebt is heel groot.

Het is dan eigenlijk zeer eenvoudig. In plaats van op de koopknop te klikken verkoop je een aantal aandelen van het gewenste bedrijf. Je zult zien dat deze positie als negatief in je portefeuille komt te staan. Je betaalt vaak een kleine bijdrage voor het lenen van de aandelen aan de broker. Dit is de kost van je short positie. Hoe sneller je dus het aandeel aan een lagere koers kan terugkopen, hoe minder intresten je betaalt en hoe hoger je winst.

Gebruik steeds een onderbouwde technische analyse om te bepalen als een short trade interessant is om in te stappen. Aan de hand van technische indicatoren kan je al snel gaan opmerken wat de trend van de koers van het aandeel is. Shorten is een interessante manier om toch wat te beleggen in tijden van dalende beurzen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.