Verband tussen de Dow Jones en slecht weer

Hoe goed ken je jezelf? Een rare manier om een artikel over investeren (of over het weer zo je wil) in te leiden met een grote invloed op de beurskoersen. Toch kan het belangrijk zijn om jezelf goed te kennen om enkele fundamentele zaken vast te stellen.

Het zonnetje op de beurs

Doorheen de jaren is er een absolute zekerheid: de Amerikaanse beurs presteert stukken beter wanneer de zon schijnt dan wanneer er letterlijk wolken boven ons hoofd hangen. Je kan dit makkelijk afschilderen als klinkklare nonsens maar het onthult hoe het individuele humeur van investeerders een rol kan spelen in beslissingen. Dit maakt het tastbaar hoe emoties de markt kunnen beïnvloeden.

Het verband tussen zonneschijn en stijgende koersen is misschien niet makkelijk te geloven maar Mitra Akhtari van de universiteit van Berkeley schreef er een overtuigende paper over: “Reassessment of the weather effect: stock prices and Wall Street weather”. Daarin stelt Akhtari duidelijk dat goedgezinde traders grotere risico’s durven nemen terwijl investeerders met een slecht humeur het risico gaan schuwen.

Weer speelt een grote rol in het bepalen van onze stemming. Door de zon worden we beter geluimd en een dikke pak wolken neigt naar somberheid. In een uitgebreide studie ging Akhtari op zoek naar het verband tussen het weer in New York en de dagelijkse beurskoersen zoals de Dow Jones. De conclusie is dat er een duidelijke samenhang is tussen het weer en de prestaties op de financiële markten en dit tussen 1948 en 2010.

Correlatie tussen het weer, emoties en beurssentiment

Het verband tussen het weer en de beurskoersen is niet altijd even constant. In tijden waarop Jan met de pet zich op de beurs waagt, ziet ze een duidelijke correlatie tussen de twee factoren. Met andere woorden, de doordeweekse occasionele belegger laat zich makkelijker meeslepen door het weer en dus door zijn/haar emoties dan de doorwinterde professionele belegger. Dat emoties een belangrijke factor zijn bij beleggingen hebben we eerder al duidelijk gemaakt.

Lees meer: Welke psychologie drijft beleggers op de aandelenmarkt

De emotionele beleggers ziet een risicovolle mogelijkheid al snel als een grote opportuniteit. Vaak hebben ze ook niemand om het aan af te toetsen. En wat vandaag een kans is, is morgen misschien een ramp. Op dergelijke denkwijze kan je de professionals niet snel betrappen. Een investeringsgoeroe als Warren Buffet zal je niet snel horen over het effect van weersomstandigheden. De les is ondertussen wel duidelijk: krijg de psychologie van de investeerder onder de knie, want anders hink je altijd achterop.

Anderzijds speelt het weer ook als meteorologisch – en niet psychologisch – effect een rol. Enkele jaren geleden ondervond Macintosh – de groep die inmiddels Brantano verkocht aan onder andere Torfs – het nog. Na een zeer warme zomer bleven ze met een erg grote stock aan winterschoenen zitten. Acties met zeer lage verkoopprijzen drukten vervolgens op de omzet en de marges, met een nefaste uitkomst. De beurskoers werd dus onrechtstreeks bepaald door het weer.

In Azië is er zelfs sprake van een El Niño-effect. Hoewel dit strikt genomen een Zuid-Amerikaans natuurverschijnsel is, heeft het ook ernstige gevolgen voor Australië en heel wat Aziatische landen. Door de grote droogte ontstaan er gigantische branden, waarbij vaak veel landbouwgrond wordt vernietigd. Niet zelden is tarwe het grote slachtoffer. Het IMF is zeer duidelijk: El Niño jaagt de tarweprijzen telkens de hoogte in.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.