Tieners en beleggen: het kan

Amper 8 jaar was hij toen hij zijn eerste aandeel bezat. Onder impuls van zijn ouders, die dachten dat naast een spaarrekening ook een effectenrekening onmisbaar was, begon hij op jonge leeftijd te investeren en beleggen. Investeren in aandelen bleek de goede manier om kapitaal op te bouwen. Vandaag werkt Tim Olsen nog steeds in de financiële wereld en adviseert hij jonge investeerders.

Als 8-jarige ging hij van start met drie aandelen van Pepsi in portefeuille. Hij zwoer om ze nooit te verkopen omdat hij nieuwsgierig was wat zo’n aandeel zou presteren over langere tijd. Inmiddels bezit hij zes aandelen van de frisdrankengigant. Van die symbolische aandelen zal hij niet rijk worden maar ze stegen op 16 jaar tijd toch van 27 naar 103 dollar per aandeel. Toen hij wat ouder werd verslond Olsen financiële boeken. Hij las maar wat graag de boelen en publicaties van grote namen als Peter Lynch en Benjamin Graham. Zo nam hij zelfs de brieven van Warren Buffett aan zijn aandeelhouders door.

Als jongetje van 13 jaar schreef hij zijn eerste boek: The Teenage Investor: How to Start Early, Invest Often & Build Wealth, het boek ging vlot over de toonbank. Met de opbrengsten, wat financiële steun van zijn grootouders en opbrengsten van eerdere investeringen, investeerde Olsen wat meer in individuele aandelen. Een uitschieter was Keurig Green Mountain: tussen 2002 en 2011 steeg de koers met maar liefst 2600 procent. “Ik deed het goed, zeer goed zelfs, maar ik wilde het succes van investeringen niet laten afhangen van een enkel bedrijf”, zegt Olsen daar zelf over.

Lees meer: Waarom de tieners van nu de meest welvarende generatie kunnen worden

De volgende stap waren indexfondsen. Het leeuwendeel van zijn kapitaal investeerde hij in de vermogensbeheerder Vanguard Group. Nadat hij zijn diploma haalde ging Olsen als stagiair aan de slag bij een hedgefonds. Vraag is maar of het goed is dat tieners in erg volatiele aandelen kunnen investeren. Voor hetzelfde geld levert dit hen een degout op en durven ze nooit nog investeren of beleggen. Experts zijn de mening toegedaan dat ze beter van start kunnen gaan met speelgoedgeld of testaccounts. Terwijl voorstanders dan weer wijzen op het grote voordelen voor jongeren: tijd en de samengestelde interest.

Enkele tips die Olsen nog meegeeft:

Overweeg om te investeren in EFT’s en indexfondsen: ze houden meer risico in maar de potentiële winsten zijn ook vele malen groter. Fondsen zorgen dan weer voor een gelijkmatige spreiding en net die diversificatie is zo broodnodig. Lees meerWat zijn de verschillen tussen een indexfonds en een ETF?

Volg een financiële opleiding: de regels van investeren veranderen maar de basis blijft hetzelfde. Een beter begrip leidt tot betere beslissingen. Zo eenvoudig is het.

Start een onderneming op: doe dat vanuit de goede intentie om te ondernemen en niet om rijk te worden want dan ben je gedoemd om te mislukken.

Investeer samen met je kinderen in een interessant aandeel: misschien houden ze van spelletjes, maar waarom stimuleer je ze niet om in een gamebedrijf te investeren? Lees meer: Leren onze kinderen voldoende met geld omgaan?

Kijk uit voor mooie dividenden: volwassen bedrijven die een mooi en groeiend dividend uitkeren is een van de beste investeringen voor jongeren. Zo kunnen ze hun uitgekeerde dividenden opnieuw investeren en maximaal gebruik maken van een afgeleide van samengestelde interest. Lees meer: De kracht van samengestelde interest

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.