Beginnen met beleggen

Enkele maanden nadat hij afstudeerde, zat Allie Conti, in een loods zonder ramen verslagen van vergaderingen uit te tikken. Van ’s morgens tot ’s avonds onderbrak hij het eentonig werk enkel om een pizza binnen te schuiven. En zijn ingewanden werden weggevreten door sloten Red Bull. De meetingrapporten gingen over mutual fonds en zaken als indexfondsen, dingen waar Conti geen kaas van gegeten had. Maar toen hij er zich in verdiepte, ging er een wereld voor hem open.

Honderden financiële termen dansten hem voor de ogen. Hij begreep er geen snars van. “Het was alsof je een cursus theologie zou voorlezen aan een geit”, zei hij daar zelf over. Langzaam aan daagde het besef dat er vast heel wat interessants op te steken was in de wereld van het geld. Hij verdiepte zich en leerde langzaam maar zeker bewuster omgaan met zijn centen. Als eerste maatregel schroefde hij zijn aankopen via een kredietkaart drastisch terug. Zelf slaagde hij er in om een koffie bijna dubbel zo duur te betalen als wat hij gekost had, enkel en alleen door de kosten die verbonden zijn aan zo’n kredietkaart.

Dus besloot hij om te lezen, veel te lezen. Hij studeerde hier en daar wat bij maar baseerde zich vooral op artikels en achtergrondinfo. Op z’n minst ging hij extra info opslaan en met wat succes slaagde hij er in om zijn geld goed te beheren. De eerste vraag die hij zichzelf stelde was: Wat is de best manier om 1000 dollar te investeren? Het saaie antwoord, dat alles afhangt van hoeveel risico je bereid bent te nemen, stelde hem teleur.

De weg van het laagste risico

Om te beginnen vroeg hij het advies van een financieel expert. Zo wilde hij weten wat hij kon aanvangen met zijn centen in plaats van een hip paar sneakers te kopen. De eerste tip die hij meekreeg was om een deel van zijn spaargeld gewoon aan de kant te zetten. Niks meedoen en gebruiken als buffer. Vervolgens raadde de expert hem aan om aan pensioensparen te doen. Er is het belastingvoordeel én op het einde van de rit hou je er een stevig bedrag aan over. Voor jonge mensen is dit natuurlijk niet hét antwoord wat ze willen horen. Ze willen de nieuwste Playstation kunnen kopen (en liefst voor de zon uitdooft).

Hij kon natuurlijk ook naar de bank trekken maar met een rentevoet van 0,11 procent geraak je ook al niet ver. Een online bank die kan nog wat meer bieden. Zij hebben immers niet de zware kostenstructuur van een klassieke bank (minder personeel, minder gebouwen,…) Een andere manier om met zo’n beperkt aan de slag te gaan en toch weinig risico te lopen is het beleggen in obligaties. En wat met de aandelenmarkt die hij kende uit de Hollywood-films? De adviseur raadde hem dit sterk af vanwege de risico’s die gepaard gaan met een sterk veranderende markt.

Een tussenweg met beperkt risico

Toen je vroeger aan aandelen wou beginnen dan moest je obligatoir langs bij de bank. Onherroepelijk kreeg je dan te maken met een adviseur, eentje uit vlees en bloed. Nu hoeft dit niet langer, heel wat alternatieve diensten bieden robotadviseurs aan. Pritle is zo een Nederlands voorbeeld. Je geeft wat persoonlijke info zoals je inkomen, vervolgens wordt er aan de hand van wat vragen een risicoprofiel opgesteld en als laatste stort je geld op jouw account. Op basis van je budget, jouw risicoprofiel en hoeveel risico je daadwerkelijk durft te nemen, gaat het platform een belegging voorstellen. Je hoeft geen engagement aan te gaan om bijvoorbeeld maandelijks te storten.

Maar ook deze internetdiensten gedragen zich, weliswaar aan een lagere kost, volgens de markttendensen. Dus of je die Playstation sneller zal kunnen kopen hangt volledig af van wat de aandelen, obligaties en fondsen presteren. Trouwens, ook beleggingen via een robotadviseur die binnen de zes maanden verkocht worden zijn onderhevig aan de speculatietaks.

Voor wie de grote gevaren niet wil schuwen

Veel mensen denken te weten hoe de beurs functioneert aan de hand van wat Hollywood-films. The Wolf of Wall Street was een dikke hit en voedde de perceptie nog maar eens. Uiteindelijk haal je uit dit soort films maar weinig kennis waar je ook wat aan hebt. Interessant kan het zijn om een boek van bijna 70 jaar oud te (her)lezen: The Intelligent Investor van Benjamin Graham. Daarin legt de leermeester van Warren Buffet omstandig uit wat het verschil is tussen investeren en speculeren. In het kort: probeer gebruik te maken van het marktdynamisme en investeer, probeer geen home run te slaan en de markt een klop voor de kop te geven door te speculeren.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.