Brexit: de teerling is geworpen

Beleggers hebben zich schromelijk vergist. Groot-Brittannië verlaat wel degelijk de Europese Unie. Voor wie van de twee partners de klap het hevigst wordt, valt nog af te wachten. Zeker is wel dat noch de Europese Unie noch Groot-Brittannië hier zonder kleerscheuren uitkomt. De financiële gevolgen zijn letterlijk niet te overzien. Wat kan deze Brexit in de praktijk brengen?

De laatste cijfers geven aan dat de Britten de Europese Unie willen verlaten. Ongeveer 17 miljoen inwoners van Groot-Brittannië stemden voor de uittrede, 15,8 miljoen Britten bleven dan weer liever in de Europese Unie. Premier David Cameron, een voorstander van de Bremain, is diep teleurgesteld. Nigel Farage, euroscepticus van het eerste uur, haalt de overwinning binnen. Een hoera-stemming is er echter allerminst. Dit zou zomaar eens het einde van Groot-Brittannië kunnen betekenen.

De Schotten loeren al een eindje op onafhankelijk. Ook daar hielden ze over het kanaal al een referendum over. Toen stemde 55 procent van de kiezers om een deel van Groot-Brittannië te blijven. De Schotten zijn echter pro-Europees ingesteld -wat ook te merken was in dit laatste referendum. De uitkomst van de het Brexit-referendum kan de roep naar onafhankelijk dus weer doen oplaaien. De situatie is vergelijkbaar in Noord-Ierland. Dus een eenduidige ‘nee’ tegen Europa van dé Brit, kan je dit referendum bezwaarlijk noemen.

Hoe het ook zij, de pond donderde pijlsnel naar beneden. De Britse munt staat nu op het niveau van 1985. In de Londense City was het allehens aan dek. De meest ervaren financiële specialisten waren opgetrommeld om de schade op de markten te beperken. Gevreesd wordt dat de schade niet te overzien is. De Europese unie probeert nu de crisiscommunicatie te verzorgen en te vermijden dat er nog landen zullen volgen. Geert Wilders, de voorzitter van de Nederlandse PVV-partij, was er als de kippen bij om een gelijkaardig initiatief aan te kondigen. Ook Marine Le Pen, van het extreem-rechtse Front National, zou graag een referendum houden over een mogelijk verlaten van de Europese Unie.

Iedereen is het er over eens dat de klap voor de Europese Unie ontzettend hard is. Met het verlaten van een van de grootste lidstaten verliest de EU 12,7 procent van haar bevolking. Maar ook de EU-economie verliest ongeveer 16% van haar slagkracht. Van de 14 miljard aan samengeteld BBP resteert er nog 11,8 miljard euro. Daarnaast is er ook nog het ‘lidgeld’ van de Britten wat verloren gaat voor de Europese Unie. Ramingen spreken van meer dan 14 miljard euro of 10 procent en meer van het totale budget.

Ook aan Britse zijde blijft het vertrek niet zonder gevolg. Hoe zullen exportgerichte sectoren reageren op het verlaten van de Europese Unie? Denk maar aan de autosector. Bedrijven Nissan en Ford opteerden voor Groot-Brittannië onder meer omdat ze deel uitmaakten van een soliede Europese Unie. Of wat met de sterke financiële markt van Londen? Een mogelijk scenario is de verdrukking van Londen als financieel epicentrum door beurzen als Tokio, Frankfurt, Parijs en New York.

Ondertussen verliest de pond bijna 10 procent en verliest de euro 5 procent ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De goudprijs schiet alweer wat hoger, want beleggers zoeken al snel de veiligste optie. Hoe het Brexit-verhaal zal aflopen is voor iedereen onduidelijk. Dat het heel wat financiële deining veroorzaakt mag nu al helder zijn. De echtscheiding is begonnen, nu wordt het afwachten of het een elegante uitstap zal zijn of een vechtscheiding.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.