Betrouwbaarheid beurssignalen

Beurssignalen zijn adviezen van experts. Ze helpen je bij het nemen van investeringsbeslissingen. Toch? Helaas spreken beurssignalen elkaar nog wel eens tegen.

In feite zijn alle beurssignalen zelfs onbetrouwbaar, want niemand kan de toekomst voorspellen. Maar je kunt de betrouwbaarheid van een beurssignaal wel inschatten. Als je je eigen belegginsstrategie serieus neemt, de specialisten en theorieën leert kennen en argumenten vergelijkt, ben je goed op weg.

Wat wordt met een beurssignaal bedoeld?

Om te beginnen moet je een beurssignaal correct interpreteren. Het is namelijk geen persoonlijk advies. Een beurssignaal geeft aan, of een aandeel in de markt een reële waarde heeft, dan wel over- of ondergewaardeerd is. Wat je concreet met bijvoorbeeld een verkoopsignaal moet doen, hangt af van je eigen beleggingsstrategie. Als je veel risico kunt nemen en veel tijd hebt, dan hoef je misschien helemaal niet te verkopen. En misschien past het aandeel juist heel goed in jouw ideale beleggingsportefeuille.

Lees meerHoe beursadviezen voor aandelen interpreteren?

Wie geeft een beurssignaal af?

Een beurssignaal is een advies van een beurshuis of financieel analist. Het signaal kan gebaseerd zijn op een uitgebreide analyse door één of meerdere personen, of het kan de uitkomst zijn van een computerprogramma dat door deze specialisten is gebouwd. Zowel de mensen als de websites zien er meestal deskundig uit. Maar hoe goed zijn ze echt? Daar is soms erg moeilijk achter te komen, maar je kunt het beter wel proberen.

Een goede beleggingsexpert:

  • heeft een passende opleiding en achtergrond;
  • heeft praktijkervaring in het beleggen;
  • is gespecialiseerd in een bedrijfstak of markt;
  • heeft een duidelijke beleggingstheorie en kan de werking daarvan met praktijkgevallen aantonen;
  • wordt niet gehinderd door belangenverstrengeling (persoonlijk of van zijn beurshuis)
  • is een zelfstandig denker, die zich niet (uit angst voor fouten) door collega’s laat beïnvloeden.

Hoe is het beurssignaal tot stand gekomen?

Beursontwikkelingen zijn het resultaat van de gedachten en gevoelens van grote groepen mensen, wereldwijd. Beursanalisten proberen de uitkomst hiervan te voorspellen door een bepaalde theorie of analysemethode te gebruiken. Er zijn twee belangrijke beursanalysemethoden: fundamentele en technische analyse.

Beursanalisten die fundamentele analyse toepassen, proberen de waarde van een bedrijf of goed te bepalen door er veel kennis over te verzamelen. Ze proberen vast te stellen, hoe aantrekkelijk de investeringsmogelijkheid is ten opzichte van andere mogelijkheden in de markt. Daarvoor letten ze bijvoorbeeld op de plannen die een onderneming heeft om nieuwe producten te lanceren, en hoeveel geld daarvoor nodig zal zijn. Ook doen ze een gedegen concurrentieanalyse.

Lees meer: Hoe analyseer je de financiële toestand van een bedrijf?

Technisch analisten kijken alleen naar beursgrafieken en indicatoren. Zij menen, dat het koersverloop van een aandeel grotendeels voorspelbaar is. Handelaren zouden in de praktijk niet alle informatie over bedrijven en markten tot zich nemen, maar handelen op basis van beperkte informatie. Investeerders zouden alleen gericht zijn op koersverschillen, niet op de werkelijkheid achter een aandeel. Technisch analisten zoeken in grafieken naar patronen, zoals bodemvorming, en geven op basis daarvan beurssignalen af.

De argumenten tellen, ook bij beurssignalen

De argumenten bij een beursignaal zijn het allerbelangrijkste. Om de betrouwbaarheid van beurssignalen echt te kunnen beoordelen, moet je de analysemethode kritisch bekijken en de rapporten lezen. Gelóóf je de argumenten van de specialist? Kun je tegenargumenten of vragen opwerpen? Zijn er factoren over het hoofd gezien? Let er ook op, of aankoopargumenten niet overdreven worden. En vergelijk altijd meerdere rapporten en methoden, voordat je een keuze maakt.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.