Welke aandelen kopen?

In tijden dat spaarboekjes niets meer opleveren gaan mensen op zoek naar andere alternatieven om een mooi rendement te halen uit hun welverdiende euro’s. Eén van de opties om je geld te laten renderen, is het kopen van aandelen. Maar welke aandelen koop je best? Het aanbod is enorm, de keuze is aan jou.

Bepaal je kapitaal in aandelen

Op de eerste plaats is het belangrijk te weten welk deel van je kapitaal je graag in aandelen wilt beleggen. Onthoud steeds dat het beleggen in aandelen ook risico’s met zich meebrengt. Anders als bij het spaarboekje heb je bij aandelen geen zekerheid op rendement. Zelfs verlies lijden behoort tot de mogelijkheden. Het is dan ook zeer belangrijk te bepalen hoeveel risico je wilt nemen om te weten welke aandelen je moet kopen.

Spreiden van je portefeuille

Een mogelijkheid om het risico te beperken, is het spreiden van je portefeuille. Hoe meer verschillende aandelen je in je portefeuille hebt, hoe lager het risico. Des te minder verschillend aandelen des te groter het risico. Een mooie spreiding over verschillende sectoren verlaagt je risico aanzienlijk. Maar welke aandelen koop je om deze spreiding te bekomen.

Lees meer: Aandelenportefeuille: differentiëren of niet?

Welke soort belegger ben jij?

Welke aandelen je koopt hangt af van welk soort belegger je bent. Zie je graag snel resultaat en houd je wel van enig risico, dan is een kortetermijnvisie misschien wel jouw ding. Hierbij koop en verkoop je aandelen binnen een periode van enkele weken/maanden. Bij de aan- en verkoop wordt vooral rekening gehouden met de schommelingen van de koers en nieuwsfeiten binnen een bedrijf. Deze manier van beleggen geeft een groter rendement maar ook grotere kans op verlies. De langetermijnbelegger daarentegen houdt geen rekening met de schommelingen van de koers en gaat vooral uit van de fundamentele waarde van een bedrijf. Het risico bij deze visie is veel kleiner, maar de winsten liggen ook lager. Een categorie apart is de daytrader. Bij deze manier van beleggen ga je aandelen kopen en verkopen binnen de tijdspanne van één dag. Welke aandelen je koopt wordt vooral bepaald door het nieuws van de dag en een technische analyse van de grafiek van het aandeel.

Lees meer: Hoe wordt jij een succesvolle belegger?

Technische- en fundamentele analyse

De technische analyse betekend dat je als belegger vooral de grafiek voor ogen houdt om te bepalen welke aandelen je koopt. Waar liggen de steunlijnen en waar de weerstandslijnen van een aandeel. Ook nieuws kan een heel bepalende factor zijn voor de kortetermijnbelegger. Het is dan ook van heel groot belang dat je kort op de bal speelt en wat meer tijd steekt in de opvolging van je aandelen. De fundamentele analyse richt zich voornamelijk op de kwartaal- en jaarcijfers van een bedrijf. Deze cijfers bepalen dan ook welke aandelen je koopt. Welke inkomsten heeft het bedrijf, hoeveel winst wordt er gemaakt en welke schulden zijn er. Als belegger ga je op zoek naar de reële waarde van het bedrijf en deel je deze waarde door het aantal uitgeschreven aandelen. Het op de voet volgen van je aandelen is bij deze manier van beleggen minder belangrijk.

Due diligence! Doe onderzoek naar de aandelen die je koopt.

Welke aandelen je koopt is vooral afhankelijk van welk soort belegger jij bent. Toch zijn er een aantal zaken die voor elke belegger belangrijk zijn. Het is ten zeerste af te raden de aandelenwereld in te springen zonder enige kennis van zaken. Je zal al snel merken dat de beurs niet enkel rozengeur en maneschijn is. Het is dan ook belangrijk dat je je enigszins inleest in het bedrijf waarvan je aandelen koopt. Weet waar het bedrijf voor staat, wat ze doen, wat hun sterktes en zwaktes zijn en raadpleeg hiervoor verschillende, betrouwbare bronnen.

Lees meer: Hoe analyseer je de financiële toestand van een bedrijf?

Dus, welke aandelen koop jij?

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.