Beleggen met 1000 euro

Hoewel er hallucinante bedragen de ronde doen in de beleggerswereld, hoef je helemaal niet te beschikken over honderdduizenden euro’s om verstandige zaken te ondernemen met jouw centen. In principe kan je al starten met beleggen voor een bescheiden budget van 1000 euro.

Wie 1000 euro aan de kant heeft gezet en zich bereid voelt om te investeren, stapt best niet onverhoeds in eender welk verhaal. Goed doordacht te werk gaan, is een logische tip maar wordt al te vaak in al z’n enthousiasme over het hoofd gezien. Duik daarom niet zomaar tussen de aandelen en obligaties, ga goed na wat je wil bereiken, waarom je bereid bent te beleggen én welke producten er op de markt zijn.

Lees meer: Hoe starten met beleggen?

Minimum startkapitaal

In het begin, bij het doorlopen van de markten, zal een beginnend belegger met een budget van 1000 euro, al snel teleurstelling voelen. Heel wat financiële instelling hanteren een minimum instapbedrag om te beleggen, vaak ligt dit hoger dan 1000 euro. Sommige banken zullen een portefeuille van 1000 euro dus gewoonweg niet toestaan.

Anderen doen dat wel, maar rekenen transactiekosten aan. Gemiddeld betaal je zo’n 7,50 euro per transactie (aankoop is een transactie net zoals de verkoop er een is). Wie met zijn 1000 euro vier verschillende aandelen komt om zijn risico wat te spreiden, betaalt al met zekerheid minstens 60 euro aan de financiële instelling. Dit betekent dat jouw rendement al een handicap heeft van minstens 6%.

Lees meer: Hoe ga je te werk om aandelen te kopen?

Kosten omzeilen

Nu kan je natuurlijk altijd een deel van de kosten proberen te omzeilen. Maar wie minder kosten wil betalen, zal meer risico moeten nemen met alle gevolgen van dien. Zo kan je bijvoorbeeld beleggen in CFD’s, waarop je geen speculatietaks hoeft te betalen. Of je kan je beperken in het aantal transacties (door bijvoorbeeld minder te diversifiëren), maar ook hierdoor verhoog je de kwetsbaarheid van jouw portefeuille.

Beleggen in ETF’s

Een interessante manier om 1000 euro te beleggen kan het investeren in ETF’s zijn. Een exchange-traded fund of ETF is een verzameling van beleggingen die je net als een aandeel op de beurs kan kopen. Een ETF kan bijvoorbeeld de evolutie volgen of tracken van een index (zoals de BEL20) of van grondstoffen (zoals goud). ETF’s hebben zeer lage kosten én staan toen om met een ruime diversificatie te beleggen. Hun gemiddeld rendement is wel beperkt. Net zoals bij de loterij heb je ofwel veel kans op een klein bedrag of wel een kleine kans op een jackpot.

Minder spannend maar zeker niet minder doeltreffend is het om jouw 1000 euro te gebruiken om openstaande schulden te betalen. Heb je nog een lening af te betalen aan de bank aan een interestvoet van 4%? Overweeg dan om daar eerst van af te geraken.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.