Geld verdienen op de beurs ziet er eenvoudig uit. Het lijkt alsof iedereen bezig is met aandelen kopen en verkopen. Wie echter op een doordachte manier tewerk wil gaan, moet een paar belangrijke stappen in overweging nemen. Want als je echt geld wilt verdienen op de beurs, dan hou je er beter je hoofd bij.
Profiel
Banken gaan er prat op, het laten invullen van je beleggersprofiel. Zij doen dat omwille van twee redenen. Enerzijds is deze Europese richtlijn een verplichting geworden. Banken mogen namelijk niks voorstellen als belegging, dat niet binnen je profiel past. Anderzijds hebben banken en adviseurs een inzicht in jouw financiële situatie en risicoaversie.
Het kan interessant zijn om voor jezelf ook deze oefening te maken. Zelfs al ga je met je aandelen aan de slag bij een online broker, zonder dat je advies wenst. Bedenk enkele eenvoudige zaken zoals:
- Heb ik het geld waarmee ik wil beleggen op korte termijn nodig? Bijvoorbeeld voor het kopen van een woning of wagen?
- In slechte economische tijden, met hoeveel procent mag mijn kapitaal schommelen zonder dat ik me zorgen maak? 20%, 50% of maakt het niet uit?
- Weet ik wat aandelen zijn? Begrijp ik de risico’s? Moet ik mezelf nog wat inlezen over dit onderwerp?
Lees meer: Wat is beleggen? Lees onze uitgebreide definitie
Aan de slag met aandelen kopen
Eens je ingeschat hebt hoeveel van je spaargeld je wilt beleggen in aandelen, kan je je portefeuille beginnen opbouwen. Hier wordt zeer bewust gesproken over het opbouwen van een portefeuille. Aandelen koop je niet zomaar ondoordacht. Koop niet gewoon een aandeel omdat een vriend of familielid je dit heeft aangeraden. Sowieso is dit nooit een goed idee, vriendschap en geldzaken hou je beter gescheiden.
Stel een plan op, waarbij spreiding belangrijk is. Spreiding of diversificatie kan je op verschillende manieren interpreteren. Leg daarom niet al je eieren in één mand en start met verschillende aandelen te kopen, en ook op verschillende tijdstippen. Algemene spreidingsregels zijn:
- Regio: spreid over verschillende regio’s. Vaak spreekt men over drie of vier grote blokken, namelijk: Europa, Verenigde Staten, Azië en andere groeilanden. Zo heb je ook meteen diversificatie in verschillende munten in je portefeuille.
- Sector: er bestaan tientallen sectoren waarbinnen je kunt beleggen. Farmaceutische industrie, consumptiegoederen, banken, grondstoffen, edelmetalen, automobielsector,… en ga zo maar door. Combineer ook cyclische met non-cyclische aandelen. Cyclische aandelen gaan sneller schommelen als er wijzigingen in de economie zijn, ze kunnen sneller groeien maar ook snel verlies opleveren. Non-cyclische aandelen zijn wat stabieler.
- Aankoopmoment: een spreidingsregel die vaak over het hoofd wordt gezien. Koop niet al je aandelen op hetzelfde moment. Spreid je aankopen, niet elk aandeel of elk bedrijf beweegt in dezelfde richting op hetzelfde moment. Gebruik technische en fundamentele analyse en gewoon ook je gezond verstand om het juiste moment te kiezen. Beleg je hoofdzakelijk in non-cyclische aandelen? Koop dan bijvoorbeeld stelselmatig een schijf deelbewijzen aan het begin van de maand.
Lees meer: Hoe bepalen welke aandelen te kopen?
Durf ook te verkopen
Een goede belegger koopt niet enkel aandelen, hij durft ook te verkopen, zelfs met verlies. Een gekend citaat binnen beleggen moet je steeds in het achterhoofd houden: “Cut your losses and let your profits run.”
Bescherm je portefeuille tegen daling en durf aandelen te verkopen wanneer je een slechte beslissing hebt gemaakt.
Lees meer: Wanneer moet je jouw aandelen verkopen?
Een grote val voor veel aandeelhouders is dat ze te lang in één positie blijven zitten die verlieslatend is. Maak voor jezelf een regel. Je zegt bijvoorbeeld dat je een aandeel zult verkopen wanneer het dreigt meer dan acht procent van de aankoopwaarde te verliezen. Je kunt ook je portefeuille beschermen met behulp van putopties of stop-loss orders. Natuurlijk ben je gestart met beleggen met het doel om winst te maken dan hoort verlies beperken daar zeker bij!