Macy’s, de bekende Amerikaanse retailketen, heeft een zwaar jaar achter de rug. De koers van Macy’s aandeel zakte van bijna 40 USD op zijn hoogtepunt in 2018 naar amper 15 USD, deze week. De slechtste koers van het bedrijf ooit! Toch betaalt het bedrijf een interessant dividend en probeert het zijn bedrijfsstructuur aan te passen aan de nieuwe uitdagingen die het te wachten staan. Is Macy’s an accident waiting to happen, of juist een absolute topper voor durvers?
Verminderde populariteit
Het bedrijf Macy’s is bekend over de hele wereld, maar opereert enkel in Amerika. Dit is op zich een troef, maar lijkt sinds kort ook meer een gebrek. Macy’s trok vroeger veel toeristen aan in hun warenhuizen. De winkels staan erom bekend om hypergroot te zijn, en zijn bijna een toeristische attractie voor bezoekers in Amerika. Omwille een wereldwijde vertraging in de economie, trekt Macy’s alsmaar minder buitenlandse klanten aan.
Ook in Amerika wordt Macy’s niet meer gezien als de topper onder de kledijwinkels. Met de opkomst van diverse goedkopere concurrenten en de grote internetwinkels, voelt Macy’s zijn verkoop afnemen. Daarnaast werd de wintercollectie van het bedrijf niet gesmaakt door shoppers. Veel van deze kledij is in het voorjaar van 2019 met enorme kortingen verkocht.
Chinese handelsoorlog
Macy’s is ook het slachtoffer geworden van de aanhoudende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Veel van de verkochte goederen bij Macy’s zijn gemaakt in China. Met het steeds optrekken van de importtaksen worden aankopen in China steeds duurder voor het bedrijf. Dit probleem is echter niet enkel voor deze warenhuisketen van invloed, veel Amerikaanse bedrijven moeten zich reorganiseren.
Gelukkig is Macy’s sinds een aantal jaar stelselmatig zijn productieproces naar de Verenigde Staten of andere landen aan het verhuizen. Dit gaat echter gepaard met een hogere loonkost. Maar zoals aangehaald, dit is een algemene trend in consumptiegoederen in Amerika. Concurrenten van Macy’s ondergaan hetzelfde lot. Consumenten zullen uiteindelijk moeten instemmen met de hogere prijzen van hun kledij.
Koopje of explosief?
Met een koers van 15 USD, tegenover ongeveer 40 USD een jaar geleden en zelfs 60 USD vijf jaar geleden, kan je Macy’s wel een koopje noemen. Het stabiele dividend, dat op kwartaalbasis wordt uitgekeerd, blijft voorlopig behouden. Wegens de recente daling mag je ondertussen een jaarlijkse bruto yield van ruim 10% verwachten. Hou hier uiteraard rekening met een dubbele taxatie, vermits dit een Amerikaans bedrijf is.
Koersherstel van Macy’s aandeel?
Macy’s werkt hard aan een ommekeer in zijn bedrijfsvoering. Het moet op vandaag niet enkel concurreren met andere retailketens, maar voelt daarnaast ook de hete adem in de nek van de online shops. Amazon en nu ook Target, zijn twee pletwalsen die de volledige retailmarkt domineren. Macy’s werkt volop aan zijn online verkoopkanalen. Het heeft ook een app ontwikkeld, zoals de grote spelers doen, om klantenbinding te vergroten. Daarnaast probeert Macy’s de klant toch nog naar de winkel te lokken door online te verkopen, maar in de winkel op te halen.
Het bedrijf gaf zelf aan, in een persbericht, verder geen grote verwachtingen meer te hebben voor winstherstel in 2019. Beleggers lijken dus nog tijd te hebben om de kat uit de boom te kijken. Macy’s aandeel heeft zeker potentieel om te herstellen, maar lijkt vooral een goede kandidaat voor een gespreide beleggingsportefeuille omwille van het interessante dividend. Gespreid aankopen kan een goede strategie zijn. Hou als investeerder zeker de technische indicatoren in het oog om het ideale instapmoment te bepalen.