De speculatietaks lijkt niet zonder gevolg te blijven

De voorgenomen speculatietaks heeft veel losgemaakt in België. Niet alleen bij kleine belegger, maar ook verschillende dienstverleners voor de aandelenmarkt en andere ondernemers kijken vol argwaan naar de nieuwe belastingregels. Begrijpelijk, want dat de nieuwe belasting op meerwaarde van aandelen voor geen enkele belegger goed nieuws is, is in de tussentijd zeer duidelijk geworden.

Het mogelijke vertrek van BinckBank

De nieuwe meerwaardetaks is voor de Nederlandse broker BinckBank reden om zijn aanwezigheid op de Belgische markt te heroverwegen. In een recent interview benadrukte Vincent Germyns, topman bij de firma, dat er op dit moment geen concrete plannen voor een exit zijn. Dat de vraag echter wel speelt bevestigde Germyns zonder enige aarzeling.

Volgens de topman hebben interne calculaties van de potentiële gevolgen van de taks een significante impact op de inkomsten van de bank aangetoond. Hoewel de Belg het verzoek om verdere details afslaat, zou een eerder gepubliceerd onderzoek een indicatie moeten geven. Hierin geeft een kwart van de BinckBank klanten in België aan het switchen naar een buitenlandse aandelenrekening voor hun beleggingsactiviteiten te overwegen.

Lees meer: Alles wat je wil weten over de speculatietaks

Ruim 2 miljard euro aan vermogen

BinckBank telde eind september nog ruim 60 duizend rekeningen die goed waren voor een gezamenlijk vermogen van bijna 2,5 miljard euro. Hoewel BinckBank een exit uit België overweegt, geeft de topman aan dat Belgische klanten niet in de kou zullen staan en via Binck kunnen blijven beleggen. Belgische klanten zouden vanuit het buitenland alsnog door BinckBank bediend kunnen worden, maar dat dit grote gevolgen zou hebben voor de Belgische werknemers van de broker is duidelijk.

Een controversiële taks

Een ieder die de krant leest, televisie kijkt of in zijn naaste omgeving kleine en minder kleine beleggers kent hoort de laatste tijd regelmatig over de aangekondigde taks. De nieuwe belasting heeft dan ook al tot verhitte discussies geleid in de pers en binnen de overheid. Begin oktober is echter beslist dat de speculatietaks vanaf 1 januari 2016 een feit zal zijn.

Deze taks houdt in dat bij de verkoop van aandelen binnen 6 maanden na aankoop een belasting van 33 procent op de eventuele meerwaarde betaald dient te worden. Minwaarden mogen niet ingebracht worden en de taks wordt daarnaast ook toegepast op verschillende afgeleide producten, zoals opties en warrants.

Vincent Germyns laat weten dat de nieuwe taks voor veel kleine beleggers simpelweg te veel zal zijn. Met de stelselmatige verhoging van de beurstaks en nu deze nieuwe taks op meerwaarde wordt een klimaat geschept dat beleggen in aandelen voor de kleine Belgische belegger steeds minder attractief maakt. De vraag is nu over de Belgische politiek zich voldoende bewust is van de impact die deze koers zal hebben.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.