Speculatietaks in 2017 afgeschaft

Dat er een eind komt aan de speculatietaks, zoveel is zeker. Hoe de speculatietaks precies ging verdwijnen, daar bestond nogal wat onenigheid over. Nu schepte Minister Van Financiën Johan Van Overtveldt duidelijkheid. Meerwaarden op aandelen verkocht na 1 januari 2017, daar hoeft de belegger geen speculatietaks op te betalen.

Al van bij de start stond de speculatietaks ter discussie. De meerwaarde op aandelen die gekocht en verkocht werden binnen een termijn van zes maanden waren onderhevig aan de belasting van 33 procent. Heel wat beleggers verlieten de beurs met drastische gevolgen voor de inkomsten van de overheid. De speculatietaks haalde een fractie van het vooropgestelde bedrag en ook de beurstaks viel dramatisch terug.

Lees meer: Alles wat je wil weten over de speculatietaks

Van Overtveldt besliste al snel om een eind te maken aan de speculatietaks. Maar wat met aandelen die eind 2016 gekocht worden en begin 2017 al weer van de hand gedaan worden? Daar is nu duidelijkheid over: de meerwaarden blijven onaangeroerd en kunnen dus verkocht worden zonder dat er 33 procent van de meerwaarden wordt ingehouden.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.