5 sleutelfactoren van de fundamentele analyse

Fundamentele analyses laten toe om een onderneming beter te begrijpen. Maw hiermee wordt de gezondheidstoestand van een bedrijf en de toekomst van de onderneming in kaart gerbacht. Het houdt onder meer in dat je jaarlijkse rapporten leest en analyseert zodat je een bedrijf en zijn omgeving begrijpt. Daarbij zijn er 5 sleutelfactoren.

1. Inkomsten

Uiteraard zijn de inkomsten van een bedrijf van groot belang voor investeerders. Voor je investeert in een bedrijf wil je weten hoeveel geld de onderneming binnenhaalt. Toekomstige inkomsten zijn een sleutelfactor om de toekomst van een bedrijf en zijn groei in te schatten.

Factoren die de inkomsten van een bedrijf bepalen zoals verkoop, kosten, eigendommen,… Een vereenvoudigde manier om de inkomsten te bekijken zijn de earnings per share of de winst per aandeel. Dit is een bedrag die de verhouding tussen inkomsten en elk uitstaand aandeel weergeeft.

Lees meer: Alles over de fundamentele analyse

2. Winstmarge

De hoeveelheid inkomsten vertellen niet het volledige verhaal. Als de inkomsten vergroten maar de uitgaven stijgen nog harder, dan stijgt de winstmarge niet. De winstmarge meet de verhouding tussen de inkomsten en de uitgaven. Deze factor is belangrijk voor het vergelijken van bedrijven in eenzelfde sector.

Hogere winstmarges duiden op een goede controle over de kosten. Of alleszins een betere controle dan de concurrent. Winstmarges worden uitgedrukt in een percentage. 10 procent betekent dat 10 procent van de omzet winst is.

3. Return on Equity (ROE)

Dit is een financiële verhouding die geen rekening houdt met de koers van het aandeel. Omdat het de aandelenprijs volledig negeert wordt het aanzien als de meest belangrijke financiële factor. Het meet de winstefficiëntie van een bedrijf.

De ROE is het gevolg van een deling van het nettowinst door het aandeel van aandeelhouders. Stel dat er een nettowinst is van 1 miljoen euro maar er staan 100 miljoen euro aan aandelen uit, dan is er een ROE van 1 procent. Een zeer slechte verhouding. Een goede ROE varieert tussen de 10 en de 40 procent.

4. Koerswinstverhouding

Wie de huidige marktprijs wel in overweging neemt, kan gebruik maken van de Price-toEarnings of P/E ratio of de koerswinstverhouding. Drie termen voor net hetzelfde. Een hoge koerswinstverhouding indiceert dat een aandeel behoorlijk duur geprijsd is ten opzichte van de aandelenprijs. Ook deze factor schetst geen volledig beeld want het houdt geen rekening met groei.

5. P/B ratio

Dit staat voor de Price-to-Book ratio en geeft de verhouding weer tussen de waarde op de aandelenmarkt en de boekhoudkundige waarde van een bedrijf. Je kan het berekenen door de marktkapitalisatie te delen door het aandeel in handen van aandeelhouders.

De verhouding geeft weer of je teveel betaalt voor een aandeel.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.