Leren uit de fouten van een ander

Fouten maken is menselijk, maar een trader kan veel geld verliezen door een klein foutje te maken. Vooral beginnende traders maken veel fouten, die eenvoudig voorkomen kunnen worden door de juiste kennis in huis te halen. Door je bijvoorbeeld te verdiepen in de fouten van traders zoals jij, kun je al veel problemen voorkomen.

Fout #1: tegen de stroom in handelen

Sommige traders hebben de neiging om tegen de stroom in te handelen, bijvoorbeeld door short te handelen in markten die sterk omhoog gaan. Zij baseren hun beslissingen op het idee dat de markt zo snel omhoog gaat, dat hij snel weer naar beneden zal gaan. Een stomme fout, want je kunt de markt nu eenmaal niet timen. Handel daarom nooit tegen de markt in, want dan kun je veel geld verliezen.

Fout #2: altijd voor winnende trades gaan

Je kunt lood niet in goud veranderen: hier is geen tradingstrategie voor. Succesvolle strategieën hebben altijd een bepaald percentage verliesgevende trades. Natuurlijk is dit percentage idealiter zo laag mogelijk, maar je kunt niet altijd voor winstgevende trades gaan. Knoop je dit in je achterhoofd, dan handel je op een hele andere en veel betere manier.

Lees meer: Hoe je emoties kan gebruiken om te beleggen

Fout #3: alles willen en alles meteen willen

Handelen is ook wel te vergelijken met het lopen van een marathon: je hebt een lange adem nodig om je winsten te pakken. Om de marathon van handelen uit te kunnen lopen, kun je niet alles willen nemen en mag je ook niet alles meteen willen. Blijf geduldig en wees selectief, dan houd je de marathon uiteindelijk vol en maak je winst.

Sommige traders vinden het moeilijk om niet alles tegelijk te willen: ze zijn onbewust en ongewild hebberig. Een goede manier om te voorkomen dat je toch fouten van traders gaat maken door hebberigheid, is het bepalen van korte termijn doelen voor je trades. Bedenk bijvoorbeeld hoeveel geld je per week (ongeveer) wil verdienen en werk hier naartoe. Het doel moet niet te kort zijn (dagelijks) en ook niet te lang (maandelijks), want dan word je onbewust en ongewild toch hebberig en ga je fouten maken.

Fout #4: wel zien hoe het allemaal loopt

Luie beleggers zien wel hoe alles loopt en hebben vooral geen zorgen als het om hun beleggingen gaat. Natuurlijk hoef je je niet 24/7 bezig te houden met handelen en hoef je je ook zeker niet de hele dag zorgen te maken om je trades, maar dit is ook geen goede manier om te handelen. Hanteer altijd een beleggingsstrategie om jouw handelswijze volgens een bepaald plan te laten verlopen en je hebt gegarandeerd meer succes.

Om de beste beleggingsstrategie te vinden, bestudeer je de basisregels van het handelen en de regels van de diverse strategieën. Bedenk voor jezelf welke strategie het beste bij jou past, schrijf de basisregels van deze strategie op en handel hier altijd naar. Je ziet dus niet ‘hoe het allemaal loopt’, maar houdt altijd een strategie aan om zo veel mogelijk winst te maken. Alleen als deze strategie op de lange termijn niet lijkt te werken, stap je over op een andere strategie.

(Bron: futurestrading.nl)

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.