6 fouten die jij maakt op de beurs

Fouten maken voelt niet goed aan. Toch zijn ze soms nodig om tot een besef te komen. Wat als we nu eens veelgemaakte (beginners)fouten op een rij zetten, dan schiet je toch al een eind op? Dan besef je op z’n minst al wat je niet moet doen. En zoals altijd bij beleggen: laat het verstand zegevieren op het hart.

Fout 1: Mikken op korte termijn

Beginnende beleggers hopen op snelle rendementen. Dagelijks kijken ze hun portfolio na en hopen ergens een rendement te zien van honderden procenten. Zo werkt het natuurlijk niet. Een aandeel lange tijd aanhouden levert vaak heel wat meer op dan in het wilde weg te speculeren. Juich dus niet bij een stijging en laat het hoofd niet hangen bij een daling.

Lees meer: 3 beginnersfouten door beleggers

Fout 2: De fase van ontkenning

Niet ontvankelijk zijn voor negatieve berichten is zo’n vaak voorkomende fout van beginnende beleggers. Ze zijn zeer selectief in wat ze horen en onthouden. Blind blijven voor de keerzijde van de medaille kan jouw rendement behoorlijk hard pijnigen. Schat liever het nieuwsbericht of de kritische vraag naar waarde en doe er jouw voordeel mee.

Fout 3: Niet kunnen loslaten

Aandelen die hen ooit veel plezier bezorgden in portefeuille blijven houden is geen goed idee. Opnieuw is de grond van deze beslissing van emotionele aard. Kan je nog wat verwachten van het bedrijf achter het aandeel? Is het orderboek goed gevuld? Keren ze een net dividend uit? Je bent niet getrouwd met een aandeel of allerminst is er geen sprake van een engagement. Slechte elementen moeten eruit. Punt.

Lees meer: Meer winst op de beurs? Beperk je verliezen

Fout 4: Alles op zijn beloop laten

De vorige fout brengt ons naadloos bij deze: de buy-and-hold strategie. Kopen en lange tijd vasthouden aan een aandeel. Een simplistische kijk op het langetermijnbeleggen. Aandelen presteren op lange termijn inderdaad vaak beter dan op korte termijn. Maar daarom hoef je niet elk aandeel voor eeuwig in portefeuille te houden. Durf eens te herbalanceren.

Fout 5: Meelopen met de kudde

Nogmaals een zeer emotioneel gedreven beslissing. Paniek op de beurzen en in grote getale worden aandelen verkocht. Slim is het vaak allerminst maar er wordt geloofd in de wijsheid van de massa. En dat is een fundamentele fout. Wat logisch is, is daarom nog niet goed.

Lees meer: 4 tips om paniek te vermijden na een beurscrash

Fout 6: Geen karakter hebben

De zoektocht naar instant genot en genoegdoening doet ons op de beurs vaak de das om. Quick wins loeren om de hoek en we nemen er geen deel aan. De verleiding om toch even geld te vergokken op een volatiel aandeel is groot. Niet doen, hou vast aan jouw plan. Bijt door! Beheers jezelf ten allen tijde.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.