Emoties voor wie wil beleggen in aandelen

Financiële markten zijn volledig gebouwd op het rationele denken. Harde feiten en objectieve cijfers: er is weinig tot geen ruimte voor emoties. Rationele beleggers wagen zich op de markt om de winst te maximaliseren en het verlies te minimaliseren. Hoewel dit in theorie aardig klopt, wijkt de prachtig zeer hard af. Dit zijn de 14 emotionele stappen die een investeerder doormaakt.

Hoewel de theorie aannemelijk lijkt, kan je van investeerders niet verwachten dat ze pure rationele robots zijn. Hun emoties vertroebelen niet zelden hun geest in het beslissingsproces en staan zo een rationele aanpak in de weg.

We beseffen dat we emoties niet altijd en overal de baas kunnen. Het zijn tegen onze natuur in gaan. Emoties zijn immers inherent aan de mensen en dus ook aan beleggers en investeerders. We kunnen maar proberen te begrijpen welke emoties op ons af komen. Daarom brengen we even alle mogelijke emoties waarmee je als investeerder geconfronteerd kan worden in kaart.

Lees meer: Welke psychologie drijft beleggers op de aandelenmarkt? 

Een gemeenzaam aanvaard psychologische cyclus bij investeerders werpt een duidelijk licht op hoe investeerders voelen en wat voor invloed ze hebben op beslissingen. Door deze cyclus te begrijpen, kunnen we onze emotionele achtbaan makkelijker inschatten en intomen.

 • Optimisme: positieve vooruitzichten moedigen ons aan. We kopen aandelen.
 • Opwinding: we zien de eerste positieve tekenen. We beginnen te dromen over meer aandelen.
 • Sensatie: we geloven onze eigen ogen niet. Zoveel succes! Zelfzekerheid neemt toe.
 • Euforie: Hier nemen we ontzettend veel risico. Elke voorgaande beslissing bracht ons succes. Niets kan ons nog weerhouden van meer succes.
 • Schrik: Voor het eerst keert de markt zich tegen ons. We zijn langetermijnbeleggers en hebben geen schrik. Alles zal in ons voordelen uitdraaien.
 • Ontkenning: De markten herstelden zich nog niet. We weten niet goed hoe te reageren. We geloven niet dat we belabberde keuzes maakten.
 • Angst: De realiteit verwart ons. We denken stilaan dat het geluk ons tegenzit.
 • Wanhoop: Wat moeten we doen? Elke sprankeltje hoop omarmen we.
 • Paniek: We zijn verloren.
 • Overgave: We geloven er niet langer in. We verkopen al onze effecten.
 • Moedeloosheid: Nooit kopen we nog aandelen. We hebben er onze buik van vol. Dit is het moment van de grote mogelijkheden.
 • Depressief: Hoe zijn we zo stom geweest? We snappen er niks meer van.
 • Hoop: Langzaam beseffen we dat de markt in cycli werkt. Na regen komt zonneschijn.
 • Opluchting: We kochten opnieuw een aandeel dat wat wint. Ons geloof wordt hersteld.

Particulieren volgen deze cyclus in het maken van hun beslissingen. Wie belegt in een (index)fonds stuurt onrechtstreeks de markt zo wat aan. Op die manier kan je een markt zien evolueren op de golven van bovenstaande emoties. Als we beseffen in welke fase van de cyclus we ons momenteel bevinden, dan kunnen we slimmere beslissingen nemen. Deze kennis zal ons voorthelpen om ook onze eigen portefeuille beter te beheren.

Emoties uitsluiten is veel lastiger dan emoties gebruiken. Deze inzichten kunnen jou op weg helpen om een betere investeerder te worden.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.