De aandelenmarkt kan soms wel eens op een exclusief clubje lijken. Je verwacht vast dat je in driedelig maatpak moet verschijnen en de geheime handdruk moet kennen voor je er wordt toegelaten? Nee hoor, daarenboven begrijp je het handelen in aandelen best snel eens je de basis onder knie hebt. Misschien kunnen de antwoorden op onderstaande vragen je alvast wat op weg helpen.

Krijg ik te maken met aandelenbrokers zoals Leonardo Di Caprio in de Wolf of Wall Street?

Die kans is eerder klein te noemen. Wel komt er een soort van tussenpersoon kijken voor wie wil handelen in aandelen. Iemand die zorgt dat jouw orders doorgestuurd worden naar de eigenlijke markt. Dit laat je toe om te handelen met andere woorden te kopen en te verkopen. En zoals alles tegenwoordig kan je dit alles ook online.

Kan ik al mijn geld verliezen?

Als je al je geld inzet op één enkel krakkemikkig paard, dan kan je al je geld ook daadwerkelijk verliezen. Eerlijk is eerlijk. Investeren in aandelen kan op gokken lijken, en dan krijg je ook af te rekenen met hoge risico. Maar slim zijn is de boodschap en niet alles inzetten op één enkel aandeel is de manier. Diversifiëren is de sleutel tot een succesvolle aandeleninvestering.

Aandelen koop je het best bij verschillende bedrijven, in verschillende landen, in verschillende sectoren. Op die manier spreid je jouw risico en kan je terugvallen op beter presterende aandelen wanneer er eentje jou in de steek laat. Bovendien is het verstandig om te investeren in andere financiële producten dan enkel aandelen. Vastgoed, obligaties, valuta, noem maar op. Zolang je geld maar niet ligt te slapen op een spaarrekening zonder rente.

Maar is het dan niet iets zoals geld op de bank zetten?

Er zijn parallellen maar die houden al zeer snel op. Wat je inderdaad doet is geld op een account plaatsen maar je kan het geld niet zo snel en eenvoudig incasseren zoals bij spaarrekeningen. Om je geld van een rekening te halen hoef je maar je kaart in de bankautomaat te stoppen en daar heb je het al. Bij een investering in aandelen werkt het niet zo snel. De aandelen die je wenst te verkopen, worden opnieuw aangeboden op de markt aan een bepaalde prijs. Afhankelijk van de vraag zal men snel of traag reageren op jouw aanbod.

Hoe kan ik geld verdienen met aandelen?

De aandelenmarkt werkt volgens een eenvoudig koop-en-verkoop concept. Je koopt aandelen en verkoopt die opnieuw aan een hogere prijs dan wat ze je gekost hebben. Sommige aandelen keren ook nog eens een dividend uit. Een dividend is een deeltje van hun winst. Afhankelijk van hoeveel aandelen je bezit in een bedrijf kan de winst uit dividenden behoorlijk oplopen. Je hoeft er niks voor te doen, ze worden je toegekend omdat je rechtmatige eigenaar bent van een deel van het bedrijf. Als het bedrijf al dividenden uitkeert, kiest het zelf om dit te doen in cash of in aandelen.

Ik heb hier helemaal geen tijd voor. Is er geen snellere manier?

Wie investeert in aandelen heeft eigenlijk niet zoveel tijd nodig. Je hoeft niet op een dagelijkse basis jouw aandelen op te volgen. Doe je dit toch dan kan het wel eens verkeerd aflopen. Wie dagelijks de markten en aandelenkoersen bestudeert toont eigenlijk ambitie om te traden. En dan zit je toch nog een klasse hoger.

Voor beginnende beleggers is er wel degelijk een shortcut. Online adviseurs kunnen je heel eenvoudig bijstaan in de keuze van aandelen, de spreiding van je portefeuille en de beperking van je kosten.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.