Donald Trump: de inflatiepresident?

De verkiezingswinst van Donald Trump blijft voelbaar op de financiële markten. Hoewel velen een negatief effect hadden verwacht, reageren de markten positief. Vooral bankaandelen zitten in de lift. En er is nog goed nieuws.

Sinds Donald Trump op 8 november de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten won, stegen de rentes op schuldpapier op indrukwekkende wijze. Experts kijken nu reikhalzend uit of het hier om een trendbreuk gaat. Misschien betekent dit het einde van de lage tot zelfs negatieve rentes. Momenteel is geld lenen erg goedkoop maar brengen spaarproducten amper wat op. Dit betekent echter ook slecht nieuws voor pensioenfondsen: ook dat rendement ligt bedroevend laag.

Pensioenfondsen gaan een engagement aan, wanneer de beloofde winsten echter niet gedekt kunnen worden, is er een probleem. Zelfde verhaal bij verzekeraars. Een hogere rente is dus een geschenk uit de hemel voor heel wat institutionele beleggers. De markten anticiperen al op een renteverhoging. Bank- en verzekeringsaandelen schieten de hoogte in. Kijk maar naar Aegon, KBC Group, ABN Amro, ING,… Ze halen profijt uit het kleinere verschil tussen de korte en de lange rente.

Koers KBC Group

LEES MEER: Wat is het verschil tussen korte- en langetermijnrente? 

Donald Trump, de inflatiepresident

Veel van het economische beleid van Donald Trump is nog niet bekend. Wel is het duidelijk dat hij hard wil investeren in de infrastructuur van de Verenigde Staten. Bovendien wil hij de belastingen verlagen. Dit in combinatie met zijn hang naar protectionisme, kan wel eens een prijsopdrijvend effect tot gevolg hebben. De vraag naar geld zal stijgen, dus de kans dat er een hogere rente voor moet geboden worden is reëel. We zien nu al dat Amerikaanse staatsleningen op 10 jaar een sterke stijging noteren.

Slecht nieuws dus voor de obligatiebeleggers. Volgens de Financial Times daalde de waarde van obligaties wereldwijd met ongeveer 1.500 miljard dollar.

(bron: FD.nl)

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.