Warren Buffett is gek op aandelen met een stevig dividend. Toch kiest hij ervoor om met zijn beursgenoteerde investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway geen dividend uit aan zijn aandeelhouders. Nochtans beschouwt hij een dividend als een uiterst aantrekkelijk pluspunt. Waarom keert hij dan zelf geen dividend uit?
Meermaals herhaalde Warren Buffett in de media dat een aanzienlijk dividend een zeer aantrekkelijke factor is om te investeren in een specifiek aandeel. En als je de portofolio van de zijn bedrijf Berkshire Hathaway bekijken, dan zie je dat het uitpuilt van de aandelen met een goed dividend. Verrassend genoeg keert Berkshire Hathaway op zijn beurt geen dividend uit aan zijn aandeelhouders, iets wat heel wat investeerders maar raar vinden.
In een brief aan de aandeelhouders van Berkshire Hathaway, verklaart Buffett heel uitgebreid die rationele keuze. Misschien stel je zelf ook wel je mening wat bij als je hoort hoe hij die keuze verantwoordt.
Buffett’s prioriteit met de Berkshire winsten
Een bedrijf moet kunnen beschikken over het broodnodige kapitaal om op een ongecompliceerde manier te functioneren. Voor Warren Buffett is dit dé eerste prioriteit. Dus als een investeringsmaatschappij zoals Berkshire Hathaway winst maakt stellen ze zich eerst vragen als: Kunnen we een dochterbedrijf efficiënter maken? Kunnen we afstand nemen van onze concurrenten? Kunnen we geografisch breder inzetten?
Dus zoals bij vele andere bedrijven is het zaak bij Berkshire Hathaway om eerst zorg te dragen van de huidige onderneming(en). Zelfs de bedrijven met de aandelen met de hoogste dividenden, keren nog altijd maar maximaal de helft van hun winst uit. Slimme managers, en daar is Buffett geen uitzondering op, weten dat ze hun kapitaal best gebruiken om hun competitiviteit op peil te houden!
En wat als de primaire behoeftes ingevuld zijn?
Dit is het punt waar Berkshire Hathaway een ander traject volgt in vergelijking met de meeste ondernemingen. Als alle dochterbedrijven op wieltjes lopen, de afstand met concurrenten voldoende ruim is en je de halve planeet bestrijkt, dan nog blijven er bij Berkshire miljoenen dollars onaangeroerd. Genoeg om een zeer ruim dividend uit te keren. De tweede prioriteit voor Buffett is op zoek gaan naar nieuwe bedrijven met een groot potentieel. Daarvoor “ontwikkelde” hij een eenvoudige kwaliteitstest voor: Zal de acquisitie een toegevoegde waarde bieden voor de aandeelhouders? Met die ingesteldheid plukken de aandeelhouders van Berkshire Hathaway veel meer vruchten dan wanneer het bedrijf zou inzetten op een uitbetaling via dividenden. Enkele voorbeelden van investeringen door Warren Buffett maken het een en ander overduidelijk:
- Berkshire betaalde 1,3 miljard dollar voor zijn 15,6% aandelen in American Express. Vandaag is zijn pakket ongeveer 10,5 miljard dollar waard. Een stijging van ongeveer 719 procent.
- Coca-Cola, misschien wel Buffett’s meest gekende investering, haalde een return van meer dan 1200 procent.
- Een recenter voorbeeld is de investering van Berkshire in de Bank of Amerika. In 2011 betaalde Buffett 5 miljard dollar, terwijl het aandelenpakket nu al 9,6 miljard dollar waard is. Een jaarlijkse stijging van 14%.
Gezien de prachtige resultaten die Buffett boekt bij die bedrijven is het lastig om te stellen dat hij die 5 miljard dollar beter had uitgekeerd in de vorm van een dividend. En die lijn kan je doortrekken in heel wat van de investeringen van Berkshire Hathaway. De waarheid is natuurlijk ook wat dubbel. Buffett zelf houdt ervan om te investeren in aandelen met een dividend maar wil ook gewoon zelf geen dividend uitkeren. En daar zit de belastingdienst ook voor heel wat tussen. Daarom ook zijn motto: “Regel nummer één: verlies nooit geld. Regel nummer twee: vergeet nooit regel nummer één.”.