Welke dividendaandelen bij een vertragende wereldeconomie

Zorgen rond de handelsoorlog tussen Amerika en China hebben reeds grote invloed gehad op de financiële markten. Daarnaast zorgt de Brexit voor blijvende onzekerheid en de groeivertragingen van de economie in China sijpelen ook naar hier door. Niet enkel voelen aandelenbeleggers grote schommelingen in hun portefeuille, in mei ging ook in Amerika de rente op de staatsobligaties weer naar beneden met quasi één procentpunt. De ECB gaf eerder dit jaar al te kennen ook de Europese intresten laag te houden. Beleggers die hopen op wat jaarlijkse return zoeken nog steeds naar pareltjes binnen de dividendaandelen. Welke dividendaandelen zijn ideaal voor een vertragende wereldeconomie?

AT&T

De telecomgigant is al jaren een koploper op het vlak van dividenduitkeringen. Met een yield van om en bij de 6,5% behaalt deze topper ruim het zesvoud van de huidige bruto intrest op een Europese staatsobligatie op tien jaar. Als Belgisch belegger betaal je hierop weliswaar dubbele taxatie, maar toch blijft nog ruim de helft van deze uitkering over. Ook interessant: het bedrijf doet elk kwartaal een dividenduitkering. Niet te missen voor wie een cashflowportefeuille wenst op te bouwen. AT&T blijft vernieuwen in zijn aanbod en is een leider op wereldvlak wat 5G betreft. Een stijging van het aandeel in de nabije toekomst is zeker te verwachten.

Sabra Health Care Reit

Beleggen in vergrijzing is op dit moment geen slechte keus. Zeker niet als het aandeel een yield van 9,4% heeft en zijn dividend net zoals AT&T per kwartaal uitkeert. Sabra is een vastgoedbeheerbedrijf uit California dat zich toespitst op vastgoed in de gezondheidszorg. Dit betreft zowel serviceflats, ziekenhuizen als rust- en verzorgingstehuizen. Voor de ethische belegger kan dit aandeel minder gepast zijn. Het is namelijk zo dat aandeelhouders in de gezondheidszorg hoofdzakelijk focussen op winst en minder op kwaliteit van de geboden zorg.

Royal Dutch Shell

Shell is een wereldspeler op vlak van ontginning van olie en gas. Het aandeel genereert een yield van 6%. Omdat dit een Nederlands bedrijf is moet ook hier extra taks op betaald worden, maar toch hou je nog steeds ruim de helft over. Shell is een topper die klaar is om gekocht te worden. Het bedrijf heeft een zeer gezonde cashflow. Dat laat hen toe om te investeren in de nieuwste ontwikkelingen omtrent groenere energie en schonere ontginningsmogelijkheden. Daarnaast heeft Shell aangekondigd om binnenkort een deel van zijn eigen aandelen in te kopen. Tegen 2020 willen ze ook hun dividend optrekken. Het bedrijf betaalt ook zijn dividend per kwartaal.

Aperam

Bodemvissers moeten Aperam in het vizier houden. Het aandeel is quasi gehalveerd het laatste jaar. Op de beurs bestaat een gezegde “Never catch a falling knive“, maar valt Aperam wel onder deze noemer? Het staalbedrijf is zeer onderhevig aan groei in de groeilanden. Vermits China een vertraging van de groei laat optekenen, samen met de andere groeilanden, voelt Aperam dit in zijn koers. Wie het aandeel echter in deze onzekere tijden kan aankopen kan een interessante deal doen. Aperam heeft een yield van 7,6%. Het bedrijf is zeer volatiel en deze volatiliteit gaat bijna compleet gepaard met marktvolatiliteit. In deze onzekere tijden zal het bedrijf nog even op een bodemprijs blijven bengelen. Ondertussen kan de dividendbelegger profiteren van een mooie yield. Eens zich herstel begint op te tekenen, zal het aandeel ook sterk meegroeien met de markt. Een Nederlands aandeel voor durvers!

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.