defensieve aandelen in beleggingsportefeuille

Actieve beleggers kiezen voor een doordachte aanpak. Tijdens volatiele markten kies je als actieve belegger vaak beter voor defensievere aandelen in een gediversifieerde beleggingsportefeuille. Eens de onzekerheid weer uit de prijzen is weggeëbd, kun je weer aan de slag met de wat risicovollere activa. Welke vijf defensieve aandelen kiezen doorwinterde beleggers momenteel voor hun beleggingsportefeuille?

Coca-Cola

Het schoolvoorbeeld onder de defensieve aandelen blijft het bedrijf Coca-Cola Company. Het bedrijf betaalt een stabiel dividend en kent al jaren een gestage groei. Ook zijn grote concurrent PepsiCo kan overwogen worden. Beide bedrijven voeren een gelijkaardige koers. Hebben een groot deel van de markt van frisdranken in handen, maar zijn ook gediversifieerd genoeg over andere voedingsproducten heen. Wat de bedrijven extra interessant maakt is de constante vernieuwing van hun klassiek product.

Nestlé

Het Zwitserse bedrijf Nestlé bestaat meer dan 140 jaar en is uitgegroeid tot het grootste voedingsmiddelenbedrijf ter wereld. Wie in zijn keukenkast kijkt, zal ongetwijfeld, misschien zonder het zelf te weten, enkele producten van Nestlé hebben liggen. Nestlé is marktleider op het vlak van veel soorten voedingsmiddelen. Vele merken, die eerder elkaars concurrent lijken op het eerste zicht, zijn allen in handen van deze multinational. Dit betekent dat Nestlé een groot deel van de markt dekt. Het bedrijf betaalt een jaarlijks dividend en kent een stabiele groei.

Lees meer: Welke dividendaandelen bij een vertragende wereldeconomie?

Novartis

Novartis, de farmaceutische specialist uit Zwitserland, kent een ander verloop dan bovenstaande voorbeelden. Het bedrijf is recent hersteld uit een correctie van de voorbije vijf jaar. Geen gestage groei dus hier. Novartis koop je als belegger omwille van een mooi dividend, een stabiele munt en sterkhouder over langere periodes. Een bedrijf voor beleggers met een lange beleggingshorizon.

Wat interessant is bij Novartis, is dat het moederbedrijf zelf heel veel geld investeert in ontwikkeling en onderzoek. In de farmaceutische industrie is dit de normale gang van zaken. Eens het medicijn een goedkeuring krijgt, duurt de unieke licentie tien jaar. In deze periode moeten veel farmaceutische bedrijven niet alleen hun jarenlange onderzoek terugverdienen, maar ook een grote winst maken voor de toekomst. Eens de licentie verlopen is na tien jaar, mogen ook andere ontwikkelaars ook een kopie van het medicijn op de markt brengen. Novartis heeft daarom ook het merk Sandoz, een generisch geneesmiddelenmerk, dat ook na de unieke licentieperiode succes boekt met de ontwikkelde medicijnen.

Lees meer: Is beleggen in gezondheidszorg ethisch verantwoord?

Roche

Is het bedrijf Roche voldoende diversificatie als je ook Novartis in portefeuille hebt? Het is namelijk zo dat ook Roche een farmaceutische sterkhouder uit Zwitserland is. Daarnaast heeft Novartis ongeveer een derde van de aandelen van Roche in handen, dus wie Novartis koopt, heeft ook al een deeltje van Roche in handen. Het bedrijf is wel voldoende diversificatie voor de farmareus Novartis, Roche spitst zich namelijk heel sterk toe op de markt van vitaminepreparaten en investeert ook zeer doorgedreven in biotechnologie.

Voor de rest is Roche nog steeds voor ruim de helft in handen van de familie die het bedrijf opgericht heeft. Dat maakt het een interessante kandidaat voor een defensieve beleggingsportefeuille. Roche betaalt een jaarlijks dividend en kent daarnaast een stabiele koersgroei.

AT&T

Nog een bedrijf van Amerikaanse bodem. AT&T wordt door vele analisten voorgesteld als defensief aandeel in een gediversifieerde beleggingsportefeuille. AT&T is een aanbieder van mobiele telecomservices, maar het bedrijf gaat veel verder dan de bij ons gekende Telenet of Proximus. Het bedrijf is namelijk één van de grootste bedrijven in de Verenigde Staten. Het bedrijf speelt een belangrijke voortrekkersrol in de wereldwijde verspreiding van het 5G netwerk.

Lees meer: Is er een bubbel ontstaan rond dividendaandelen?

AT&T betaalt een royaal dividend van meer dan 5%. Hou wel steeds rekening met eventuele dubbele belastingen indien je een buitenlands aandeel in portefeuille hebt. De koers schommelt echter al jaren tussen de $27 en $43. Wie dus wil surfen op de golven van dit aandeel, wacht best even een correctie af.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

1 reactie

  1. ok ik wil meer weten over inschijven taksen en nog meer gr theo

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.