Zin en onzin van beursindicatoren

De beurs trekt opnieuw heel wat kijk- en kooplustigen. Gedreven door een almaar dalende rentevoet gaat elke huisvader op zoek naar een betere bestemming voor zijn spaargelden. En naar de beurs trek je nu eenmaal niet met de bedoeling om je geld te zien verdampen. Iedereen wil weten waar de kip met de gouden eieren zit. Op korte termijn is het dan ook makkelijk om te zoeken naar tips of beursindicatoren, maar is dat wel zo verstandig?

Wanneer is het beste moment om aandelen te kopen? En welke aandelen zullen het goed gaan doen? Basisvragen waarop zelfs doorwinterde beleggers graag een trefzeker antwoord zouden op willen krijgen, maar helaas. We kunnen nu al verklappen dat niemand een glazen bol heeft. Toch proberen velen krampachtig op zoek te gaan naar cijfers, parameters of beursindicatoren die beleggers toch dat ietsje meer zekerheid kunnen geven.

Wijsheden

Volgens Ron Griess, de man die voor Chart Store reeds meer dan 40 jaar grafieken bestudeert, zijn er geen slechte beursindicatoren, alleen maar slechte interpretaties. Maar zelfs deze bescheiden wijsheid neem je best met wat zout.

“Sell in may and go away but remember to come back in september”, een van de wijsheden van Wall Street. Deels schuilt er wat waarheid in: sell in may and go away, maar terugkeren in september heeft heel wat minder zin. Uitgerekend september is een van de slechtste beleggingsmaanden van het jaar. Bovendien is het maar de vraag of de sell in may and go away ook opgaat voor niet-Amerikaanse markten.

Buy the rumour, sell the news”, is er nog eentje uit dezelfde stal. Als er een gerucht de rond doet over een bedrijf, handel in die aandelen. Eens het gerucht bevestigd wordt, kan je gaan verkopen. Zeer simplistisch én gevaarlijk want niet elk gerucht wordt nieuws.

Bob Farrell, een Wall Street legende, introduceerde dan weer zijn Sentiment Indicator. Deze ervaren analist stelde zijn eigen pakket aan indicatoren samen om zo verkoop- maar vooral aankoopadviezen te verstrekken. In financiële centra wordt deze indicator als min of meer betrouwbaar aanzien maar een stevige waarschuwing is nog altijd op zijn plaats.

Ook beursgoeroe Warren Buffett heeft zo’n voorspellend vehikel in het leven geroepen. Zijn indicator is gebaseerd op de vergelijking tussen het bruto binnenlands product en de totale waarde van alle beursgenoteerde ondernemingen. Zeer strikt zal hij zijn eigen samengestelde indicator toch ook niet volgen want anders reed hij niet het parcours dat hij tot vandaag aflegde, zoveel is zeker.

Gekheden vs beursindicatoren

In een verbeten zoektocht om tendensen te ontwaren worden de gekste ideeën aangewend. Zo bestaat er een ‘Super Bowl indicator’. Dit zou moeten aantonen of de beurs zal aantrekken of dalen. Uiteraard is er geen sprake van een oorzakelijk verband maar met 80% aan correcte voorspellingen zijn blijkbaar velen geneigd om mee te stappen in deze beursindicator.

Nog zo eentje zonder economische achtergrond is de correlatie tussen de boterproductie in Bangladesh en de Amerikaanse beurzen. Blijkbaar is er toevallig bij elke stijging of daling een verband tussen beiden en door deze ogenschijnlijke samenhang wordt het voor sommige beleggers beschouwd als legitieme indicator.

Lees meer: Geschifte investeringen met duizelingwekkende rendementen

Zo bestaan heel wat bizarre beursindicatoren: zo zou men financiële conclusies kunnen trekken uit de verkoop van mannenondergoed. Mannenondergoed is basiskledij, enkel bij slechte economische tijden wordt er geen mannenondergoed meer gekocht, dat is de eenvoudige redenering. Ook vrouwen ontsnappen niet aan een idiote regel. Korte rokken wijzen op goede economische tijden en opwaartse markten terwijl lange rokken zouden aantonen dat er harde momenten op komst zijn.

Waarheden

Slechts enkele algemene regels bevatten een grond van waarheid. Zo is het best om nooit de kuddegeest te volgen. Wanneer de animo rond de beurs gaat liggen, dan is het vaak een goed instapmoment. Blijf altijd koelbloedig en benader de aandelenmarkt met de grootst mogelijke rationaliteit. En nee, er bestaat geen gouden regel die grote winsten verzekert.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.