Bull en bear markt

In de aandelen handel kom je stieren (bulls) en beren (bears) tegen. Klinkt gevaarlijk, maar dat is het niet. Je hoort vaak dat een markt bullish of bearish is, maar wat betekenen de termen bull en bear markten eigenlijk?

Oorsprong termen bull en bear

Het gebruik van de termen ‘bull’ en ‘bear’ komt waarschijnlijk van de manier waarop deze dieren hun tegenstanders aanvallen. Een stier (bull) stoot met zijn hoorns omhoog terwijl een beer (bear) met zijn klauwen omlaag slaat. De bewegingen van de dieren zijn metaforen voor de markt: Is de trend opwaarts, spreken we over een bull markt. Is de trend neerwaarts, dan spreken we over een bear markt.

Bovenstaande is de meest gebruikte uitleg, maar consensus over de oorsprong van de termen bull en bear is er allerminst. Er wordt ook weleens verwezen naar de tussenhandelaren in beren huiden in het oude Westen van de Verenigde Staten. Deze handelaren verkochten regelmatig huiden die ze nog niet hadden ingekocht. Daarmee speculeerden ze op een toekomstige daling in de prijs van de beren huiden. Dankzij de handelaren zou de beer als een metafoor voor een neerwaartse trend in de markt gezien worden. Tegelijkertijd werden er veel bloederige gevechten georganiseerd tussen beren en stieren, wat er op haar beurt voor zorgde dat de stier als het tegenovergestelde van de beer werd gezien: een metafoor voor een markt met een opwaartse trend.

Bull market

Een ‘bullish’ markt is een markt met vertrouwen in de toekomst. Signalen dat dit vertrouwen er is zijn onder andere dat aandelen prijzen en de waardes van aandelen indices zoals de AEX, FTSE of de DAX stijgen. In een dergelijke markt zien we ook een hoog handelsvolume en een toename in het aantal bedrijven dat de beurs betreed.

Wanneer meerdere bullish dagen elkaar opvolgen, wordt er al snel gesproken over een bull market. Technisch gezien moet de markt echter met minstens 20 procent in waarde toegenomen zijn om zodanig aangemerkt te kunnen worden. Een goed voorbeeld van een echte bullish markt zijn de gigantische groei in de waarde van de Dow en NASDAQ indices tijdens de tech bubbel van eind jaren ’90.

Bear market

Simpel gezegd is een bear markt het tegenovergestelde van een bull markt. Beleggers hebben geen vertrouwen in de toekomst. Aandelenprijzen en de waarde van indices dalen en na een initiële toename in handelsvolume neemt ook het handelsvolume af. In dit geval moet de markt met 20 procent in waarde verminderen wil deze officieel de titel ‘bull markt’ kunnen dragen.

Lees meerOver de financiële markten met stieren, beren, kippen en varkens

Timing, timing, timing

Over het algemeen wordt aangenomen dat het herkennen van de verschillende markttypes je in staat stelt om met aandelenhandel en investeringen geld te verdienen. Het basis idee van aandelen handel is laag kopen en hoog verkopen om zo winst te maken op je transactie. Dit betekent dus dat je, om te verdienen, het best je aandelen koopt tijdens een bear markt wanneer de prijs laag is en verkoopt tijdens een bullish markt wanneer de prijs hoog is. Precies weten wanneer je moet kopen en verkopen is echter niet zo simpel.

Vaak is het handelen in aandelen een emotionele gelegenheid. Tijdens een bearish markt wil je verkopen omdat je bang bent geld te verliezen. En tijdens een bull markt wil je kopen omdat je bang bent nog grotere koerswinsten mis te lopen. Het is mogelijk om op deze manier wat geld te verdienen, maar het verklaart wel waarom het merendeel van de investeerders die te emotioneel worden veel geld verliezen. De beste manier om jezelf te behouden van het maken van dergelijke fouten is het regelmatig doen van investeringen van eenzelfde waarde. Zo doe je, in theorie, aandelen aankopen tijdens alle mogelijke stadia van de markt en worden eventuele negatieve effecten tegen positieve effecten weggestreept.

Lees meer3 belangrijke richtlijnen voor beginnende beleggers

Profiteren van bull en bear markten

Hoewel het dus mogelijk is om de effecten van een bull en bear markten te doen vervallen door gelijke investeringen te doen tijdens alle stadia van de markt, loop je op deze manier wel grote winstkansen mis.

Om het emotionele van het rationele te scheiden is het goed om enkele handelsregels voor jezelf op te stellen. Is de consensus in de financiële pers of onder andere handelaars er dat we in een bull markt zitten? Doe dan alleen investeringen aan het begin van deze periode. Is de consensus dat we in een bear markt zitten? Verkoop dan zoveel mogelijk aan het begin van deze periode en doe nieuwe investeringen wanneer het tij lijkt te keren. Belangrijk is dat je hierbij niet op de ‘waan van de dag’ afgaat. Waarbij korte pieken of dalen aangegrepen worden om euforisch of in blinde paniek te reageren. Een echte bullish of bearish markt is een markt die de nodige karakteristieken over een langere termijn bezit. Een goede leidraad is een beweging van 15 tot 20 procent in meerdere indices over een periode van enkele weken.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.