Donald Trump en de aandelenmarkt

De aandelenmarkt heeft geen schrik voor het presidentschap van Donald Trump. Moet jij als belegger het zweet in de handen krijgen eens de vastgoedmagnaat effectief de sleutels van het Witte Huis ontvangt? James Miller, professor economie, is ervan overtuigd dat je niet bang hoeft te zijn.

Zowel de campagne van Clinton als die van Trump was er een van overtuiging. Overtuiging waarom het Amerikaanse kiespubliek niet moest stemmen voor de tegenkandidaat. De schrik die beiden zaaiden voor een totale apocalyps bij een verkeerde keuze bleef niet zonder gevolg. Nu de Clinton adepten aan het kortste eind trokken, vrezen ze de complete ondergang.

Wie stemde voor Clinton, deed wat hij kon. Want nu de kiezer opteerde voor Trump is het maar de vraag of het zoveel beter ging zijn mochten de republikeinen een andere kandidaat naar voor schuiven zoals de nog rechtsere Rubio, Romney of Cruz. Wat als zij het Witte Huis in handen kregen?

Heel wat stemmen aan linkse zijde geloven dat Trumps retoriek gedurende de campagne bewees dat hij een domme, roekeloze president zal zijn. Maar Trumps triomf zou de Clinton aanhangers net moeten overtuigen dat hij een meester is in het overtuigen. De man achter de populaire cartoon van Dilbert zei het al eerder: de opmerkingen van Trump lijken gek maar ze zijn wel degelijk gebaseerd op de wetenschap van de overtuiging.

Stel je maar eens een tennisspeler met een heel abnormale backhand voor. Maar wel eentje die match na match wint. Je snapt geen jota van de methode die de speler gebruikt, hij lijkt zelfs niet capabel om een racket in handen te houden. Tijdens zijn spel roept hij zelfs de stomste opmerkingen. Toch bestempel je hem niet gauw als een slechte tennisspeler. Hij wint, en daar gaat het om.

Lees meer: Donald Trump geeft verschrikkelijk beleggingsadvies

Net zo bij Trump. De voorverkiezingen wint hij, hij schrijft swingstates op zijn conto, haalt staten binnen die van oudsher in handen zijn van de democraten. Ondanks alle tegenwind van heel wat media en van vooraanstaanden binnen zijn eigen partij. Ondanks compromitterende geluidsopnames. Tijdens het laatste debat noemde hij Clinton een “nasty woman” en dit ene zinnetje kan meer kwaad berokkend hebben, dan alle voorgaande argumenten tegen Trump. De president-elect snapt de kracht van retoriek, ongeacht of die goed of slecht is.

De woorden van Trump kennen we onderhand wel. Nu is het uitkijken naar zijn daden. Trump stelde het NAVO-lidmaatschap van de VS in vraag. Maar zou president Obama of Clinton andere acties ondernemen mocht Rusland bondgenoten als Letland, Litouwen en Estland binnenvallen? Is Trump minder diplomatisch in zijn woorden maar verschillende de mogelijke daden in niets? Volgens professor James Miller vertelt Trump niks meer dan een onaangename waarheid.

Voorts verwijst Miller de grote schrik voor een dictatoriale Trump naar het land der fabels. Volgens de professor zitten genoeg veiligheden ingebouwd in de Amerikaanse democratie om eventuele machtspotentaten van de dictatuur weg te houden. Hoewel de republikeinen zowat het presidentschap, de kamer en de senaat in handen hebben, is er geen eensgezindheid binnen de partij. Republikeinen staan zelf heel kritisch tegenover hun eigen president-elect.

James D. Miller is professor Economie aan het Smith College. Zijn column verscheen eerder in Business Insider UK.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.