Daytrading: wat is het precies?

Daytrading, vast al eens over gehoord. Misschien kan je er niet precies de vinger op leggen wat het is. Daarom leggen we kort en begrijpbaar uit wat daytrading precies is en hoe het in verhouding staat tot andere vormen van beleggen en specifieker trading.

De financiële markten zijn onderhevig aan één van de meest primaire zaken: tijd. Heb je als belegger tijd? Zit de timing van jouw belegging goed? Is het een goede tijd om te beleggen? Kan je lang genoeg wachten? Bestudeerde je het aandeel en nog beter het onderliggend bedrijf lang genoeg. Alles is terug te brengen tot tijd!

Drie type beleggers

Ook de handel in financiële producten is sterk onderhevig aan tijd. Daarom onderscheiden we op die basis drie verschillende categorieën:

Lees meerBeleggen voor beginners: hoe starten met beleggen?

Daytrading

Beleggen op korte termijn wordt ook wel traden genoemd. Je kent het typische (gedateerde) beeld wel, waarbij traders staan te roepen op de beursvloer om snel aandelen te verhandelen. Wel nu, ook traden kent twee onderverdelingen:

  • Swing trading: dit is het kopen en verkopen van aandelen op korte termijn waarbij het aandeel enkele dagen tot enkele weken in het bezit blijft
  • Daytrading: dit is wanneer je een aandeel (of meerdere aandelen) koopt en verkoopt binnen dezelfde handelsdag.
  • Scalping: is de overtreffende trap van daytrading. Een trader heeft maar enkele seconden of minuten nodig om een effect te verhandelen.
  • High Frequency Trading: een volledig geautomatiseerde tradingmethode waarbij in een fractie van een seconde effecten worden verhandeld. Winsten worden geboekt door handig gebruik te maken van koersverschillen tussen de verschillende beurzen.
De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.