Iedereen kan een daytrader worden

Vroeger droomde je er misschien van om brandweerman te worden, nu wil je het misschien schoppen tot daytrader. Goed nieuws want er zijn geen bepaalde diploma’s vereist voor een vacature als daytraders. Gezond verstand en heldere financiële inzichten zijn vaak goed. Dit is hoe je een daytrader wordt.

Eén van de belangrijkste eigenschappen van een daytrader? Tegendraads zijn! En daar is een goede verklaring voor. Daar komen we later toe.

Lees meer: Wat is daytraden?

Wat zijn de sterktes en zwaktes van een daytrader?

Eerst en vooral moet je bereid zijn om verantwoordelijkheid te dragen. Op dagelijkse basis ga je om met astronomische bedragen. Wie de maturiteit en de verantwoordelijkheid niet heeft om die te beheren, zal nooit een goede daytrader worden.

Daarnaast is een daytrader stressbestendig. De druk kan heel hard toenemen. Rode cijfers kunnen als een rode lap op een stier werken. Hou je de zenuwen genoeg onder controle om een verliespositie met een minimaal verlies af te sluiten? En kan je net lang genoeg wachten om een winstpositie te maximaliseren?

Lees meer: Het belang van psychologie en discipline bij het beleggen

Enerzijds kunnen daytraders genieten van een ongelofelijke vrijheid. Waar en wanneer je werkt, kan je volledig zelf invullen. Daarom is het belangrijk om zelfstandig uit de voeten te kunnen. Je kan je niet beroepen op een team. En hiermee raken we een pijnpunt aan voor veel daytraders. Geen team betekent ook geen of amper wat collega’s.

Wie kan daytrader worden?

Iedereen! Kort en bondig. Het vergt training en inzichten maar het is geen topsport noch kernfysica. Een besef van de werking van de markt is onontbeerlijk. Bovendien moet je de aard van jezelf (en ook de mens in totaliteit) weten in te schatten. Daarom zijn de beste daytraders contrair van aard. Ze zwemmen in tegen de stroom en boeken de grootste successen. Door mee te deinen op de golven kan je jou nooit onderscheiden.

Een verlies laat je niet te lang openstaan in de ‘hoop’ op herstel. Hopen is een emotie en emoties drijven de kudde. En dat is net wat je niet wil zijn: deel van de kudde. Net zo is het perfect natuurlijk om een winstpositie trachten te cashen. Terwijl een goede daytrader zijn moment perfect weet af te wachten.

Lees meer: De 14 emoties bij het beleggen in aandelen

Daytraden is, in tegenstelling tot de kernfysica, geen exacte wetenschap. Niet elk element van een aandelenkoers kan je perfect voorspellen. Je kan allerlei analyses laten volgen door strategieën en dezelfde resultaten boeken als een stockpicker. Een systematiek uitdokteren die werkt en je aan die richtlijnen houden, zal een deel van jouw succes bepalen.

Hoe weet je of je geschikt bent als daytrader?

Door te doen! Uiteraard zal geen enkele financiële instelling je zomaar een zitje aanbieden. Op internet vind je genoeg sites terug waar je met een demo-account aan de slag kan. Met fictieve euro’s kan je jouw financieel fingerspitzengefühl aftoetsen aan de realiteit.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.