Daytrading of daghandelen is de vaardigheid om aandelen te kopen en te verkopen binnen dezelfde dag. Rendement verkrijg je hierbij meestal door met een groot kapitaal te speculeren op kleine stijgingen of dalingen in de waarde van aandelen. Daarom is het verstandig om als beginner een veilige daytrading strategie te ontwikkelen, voordat je de markt opgaat.

Selecteer snel verhandelbare aandelen

Als daghandelaar zoek je in het begin naar aandelen die snel gekocht én verkocht kunnen worden. On de spot handelen is een essentieel aspect bij daytrading, en dat is lang niet met alle aandelen mogelijk. Het is voor een daytrading beginner ook belangrijk om te kiezen voor effecten die transactie-neutraal zijn. Dit houdt in dat een aankoop die jij uitvoert niet automatisch zorgt voor een lichte waardevermindering van het aandeel. Aandelen die razendsnel tegen de genoteerde beurswaarde verhandelbaar zijn, noemt men ’hoog liquide’. Deze passen ideaal binnen een daytrading plan.

Lees meer: Wat is daytrading?

De hamvraag voor een daytrading beginner: wanneer kopen en verkopen? Het identificeren van entry-points en exit-points

Daytraders anticiperen meer op de schommelingen van de markt en minder op bedrijfsresultaten, zoals dat bij langere termijn beleggen het geval is. En omdat gemakkelijk verhandelbare aandelen gedurende een beursdag vrijwel continu omhoog en omlaag bewegen is de timing van aankoop en verkoop van groot belang. De voornaamste eigenschap van een goede daytrader is het inschatten van de momenten waarop je koopt en verkoopt. Hoe je deze strategie in de praktijk toepast hangt af van het type daytrader dat je bent. Scalping, fading en daily pivot zijn drie van de meest gebruikte methoden bij daytrading, leer ze als beginner om er gebruik van te maken.

Scalping

Scalpen is de meest populaire daytrading methode. Dagelijks investeert men in aandelen die een schommelende trend en geschiedenis hebben. Zodra een transactie winstgevend is geworden, wordt deze onmiddellijk verkocht. Dit kan soms binnen enkele minuten het geval zijn. Scalpers stellen zich tevreden met een minieme winst per aandeel. Het volume en de omzetsnelheid zijn belangrijker.

Fading

Bij deze methode wacht men met kopen of verkopen tot er bij een bepaald aandeel een snelle neerwaartse of opwaartse beweging wordt waargenomen in de daggrafiek. Dit kan namelijk een indicatie zijn dat het aandeel onder- of overgewaardeerd is door andere beleggers. Door slim (en snel) hierop in te spelen kan een grotere winst geboekt worden dan bij scalping.

Daily Pivot

De pivotering op dagbasis is de meest winstgevende maar niet de meest eenvoudige daytrading techniek. Het doel is om aandelen per beursdag zo dicht mogelijk bij de laagste stand in te kopen en vervolgens zo dicht mogelijk bij de hoogste stand te verkopen. Bij dit systeem is discipline en een sterke timing vereist.

Voor welke daytrading methode je ook kiest, je zult als beginner enige vaardigheid moeten ontwikkelen om tabellen en grafieken te analyseren en hierin patronen te herkennen. Je zult ook het gedrag van andere beleggers, waaronder marktleiders moeten aanvoelen.

Lees meer: Top 5 technische analyse tools

Volatility, winst en verlies

De volatiliteit van een aandeel is een indicator van het risico van het aandeel. Transacties met een hoge volatiliteit kunnen hogere winsten opleveren, maar zijn ook gevoeliger voor verlies. Een daytrading strategie behelst zowel het inschatten van de volatility, het relativeren van winsten als het afbakenen van mogelijk verlies. Want de aandelenmarkt is een verzameling van een groot groep van individuen met uiteenlopende agenda’s, en ontwikkelt zich zelden volgens een logisch patroon.

Elke daytrader dient rekening te houden met dagen waarop je verkeerde inschattingen maakt. Door slechts te investeren in transacties met een lage volatility kan je als beginner in daytrading voorkomen dat er bij misrekeningen relatief grote verliezen worden geleden. Het is de kunst om een realistische winstprojectie te maken op week- of maandbasis en vervolgens het dagelijks handelen hierop af te stemmen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.