Daytrading of daghandelen is de vaardigheid om aandelen te kopen en te verkopen binnen dezelfde dag. Rendement wordt hierbij meestal verkregen door met relatief groot kapitaal te speculeren op kleine stijgingen in de waarde van aandelen. Het is daarom verstandig om een veilige daytradingstrategie te ontwikkelen, voordat je de markt opgaat.

Selecteer snel verhandelbare aandelen

Als daghandelaar zul je in het begin op zoek moeten gaan naar aandelen die ogenblikkelijk gekocht én verkocht kunnen worden. On de spot handelen is een essentieel aspect bij daytrading, en is lang niet met alle aandelen mogelijk. Het is voor beginners ook belangrijk om te kiezen voor effecten die transactie-neutraal zijn. Dit houdt in dat een aankoop die jij uitvoert niet automatisch zorgt voor een lichte waardevermindering van het aandeel. Aandelen die razendsnel tegen de genoteerde beurswaarde verhandelbaar zijn, worden ’hoog liquide’ genoemd en passen ideaal binnen een daytradingstrategie.

Lees meer: Wat is daytrading?

Entry-points en exit-points identificeren: wanneer kopen en verkopen

Daytraders anticiperen meer op de schommelingen van de markt en niet zozeer op bedrijfsresultaten, zoals dat bij langere termijn aandeelhandel het geval is. En omdat makkelijk verhandelbare aandelen gedurende een beursdag vrijwel continu omhoog en omlaag bewegen is de timing van groot belang. De voornaamste daytradingstrategie is het inschatten van de momenten waarop je koopt en verkoopt. Hoe je deze strategie in de praktijk toepast hangt af van het type daytrader dat je bent, of wenst te worden. Scalping, fading en daily pivot zijn drie van de meest gebruikte methoden.

Scalping: Scalpen is de meest populaire daytrading methode. Er wordt dagelijks slechts geïnvesteerd in aandelen die een schommelende trend en geschiedenis hebben. Zodra een transactie winstgevend is geworden wordt deze onmiddellijk verkocht. Dit kan soms binnen enkele minuten het geval zijn. Scalpers stellen zich tevreden met een minieme winst per aandeel. Het volume en de omzetsnelheid zijn belangrijker.

Fading: Bij deze methode wordt er in theorie gewacht met kopen of verkopen tot er bij een bepaald aandeel een snelle beweging neerwaarts of opwaarts wordt waargenomen in de daggrafiek. Dit kan namelijk een indicatie zijn dat het aandeel onder- of overgewaardeerd is door andere beleggers. Door slim hierop in te spelen kan een grotere winst geboekt worden dan bij scalping.

Daily Pivot: De rotering op dagbasis is de meest winstgevende maar niet de meest eenvoudige daytrading techniek. Het doel is om aandelen per beursdag zo dicht mogelijk bij de laagste stand in te kopen en vervolgens zo dicht mogelijk bij de hoogste stand te verkopen. Bij dit systeem is discipline en een sterke timing vereist.

Voor welke daytrading methode je ook kiest, je zult enige vaardigheid moeten ontwikkelen om tabellen en grafieken te analyseren en hierin patronen te herkennen. Je zult ook het gedrag van andere beleggers, waaronder marktleiders moeten aanvoelen.

Volatility, winst en verlies

De volatiliteit van een aandeel is een indicator van het risico dat deze herbergt. Transacties met een hoge volatiliteit kunnen hogere winsten opleveren, maar zijn ook gevoeliger voor verlies. Daytradingstrategie behelst zowel het inschatten van de volatility, het relativeren van winsten als het afbakenen van mogelijk verlies. Want de aandelenmarkt is een verzameling van een groot aantal individuen met uiteenlopende agenda’s, en ontwikkeld zich zelden volgens een logisch patroon.

Elke daytrader zal er rekening mee moeten houden dat er dagen zullen zijn waarop er verkeerde inschattingen worden gemaakt. Door slechts te investeren in transacties met een lage volatility kan je als beginner voorkomen dat er bij misrekeningen relatief grote verliezen worden geleden. Het is de kunst van daytrading om een realistische winstprojectie te maken op week- of maandbasis en vervolgens het dagelijks handelen hierop af te stemmen.

De Beleggersgids Redactie
De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

TAGS
,
Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *