Cyclische aandelen

Je portefeuille aanpassen aan de seizoenen? Is dit een aanpak die kan opbrengen? Een belegger in cyclische aandelen probeert steeds het ideale in- en uitstapmoment te kiezen gedurende het jaar. Welke aandelen zijn nu interessant om aan te kopen tegen de zomermaanden? En wanneer deze het beste te verkopen?

Cyclische aandelen: definitie

De naam zegt het zelf heel duidelijk, bedrijven met cyclische aandelen zijn tijdens bepaald periodes interessanter om aan te kopen. Deze aandelen zijn gevoeliger aan conjunctuurschommelingen of bepaalde trends in de brede economie. Schoolvoorbeelden van cyclische aandelen zijn aandelen van grondstoffen die vaak in de auto-industrie worden gebruikt zoals bijvoorbeeld staal.

Maar er zijn ook producten die populairder zijn tijdens de warme zomermaanden en minder aantrek hebben in de winter. Je koopt deze aandelen best tijdens de lente en neem winst op een mooie piek tijdens de zomer. Gebruik technische analyse om te bepalen wanneer het meest ideale in- of uitstapmoment is. Technische en fundamentele analyse gaan hand in hand bij het interpreteren van de koers van cyclische aandelen.

Lees meer: Analyseren is een must: technische en fundamentele analyse

Populaire zomerproducten

AB Inbev

Het klinkt heel logisch, maar drank is veel populairder tijdens de zomermaanden. Denk aan grote bierproducenten die voor de vele festivals tijdens de zomer weer vele liters bier zullen mogen produceren. Wereldwijd is AB Inbev één van de grootste spelers op het gebied van bierproductie. Ze bezitten verschillende biertjes die populair zijn op zomerse evenementen zoals festivals of sportfestiviteiten wereldwijd. Heb je niet het ideale aankoopmoment gevonden of te lang gewacht om met winst te verkopen? Geen nood, het aandeel biedt een dividend van quasi 4% en komt zeker ook in aanmerking als belegging voor de lange termijn.

Cinema aandelen

Tijdens de zomermaanden is er veel vrije tijd. Kinderen en jongeren hebben geen school en zoeken naar activiteiten. Een cinemabezoek is een zeer populaire bezighouding tijdens de zomermaanden. Het is namelijk zo dat een cinemacomplex zowel op koude en regenachtige dagen publiek trekt, maar dankzij hun airco trekken zij ook publiek binnen op de hete zomerdagen. Een schoolvoorbeeld en Belgische sterkhouder is Kinepolis. Het bedrijf betaalt ook een dividend van ongeveer 1,7%, niet slecht maar ook geen reden om het aandeel te lang in portefeuille te houden.

Hotellerie en vakantie

Tijdens de zomermaanden gaan mensen volop op vakantie. Probeer je centen te beleggen in bedrijven actief op deze markt. Denk hier bijvoorbeeld aan de Franse Accorgroep. Die hotels heeft wereldwijd en in elk segment van de markt voor elk budget. Ook vliegtuigmaatschappijen kunnen hun inkomsten sterk zien groeien tijdens deze maanden. Vlieg je zelf vaak met Ryanair? Dan kan je eventueel in deze cyclische aandelen beleggen, zo recupereer je zelf een beetje van de kost van je vliegtuigtickets!

Lees meer: Investeren in vakantieparken

Koelinstallaties

Tijdens de zomermaanden is er uiteraard veel meer vraag naar koelinstallaties. Zowel voor mensen als voor producten. Bedrijven die gespecialiseerd zijn in bijvoorbeeld koelkasten of airco’s zullen tijdens de zomermaanden meer succes hebben. Een heel bekend voorbeeld van een dergelijk bedrijf in koelinstallaties in Daikin dat noteert op de Japanse markt. Het aandeel kende recent een stevige daling maar is nu weer rustig aan het opklimmen. Misschien een goed instapmoment.

Zomerportefeuille opbouwen

Denk bij het opbouwen van je zomerportefeuille logisch na over de samenstelling van je cyclische aandelen. Welke producten gebruik je zelf vaker tijdens de zomermaanden. Koop dit aandeel ook tijdig en wacht niet tot de zomer begint. Maak een shortlist aan de hand van een degelijke fundamentele analyse. Gebruik daarna je favoriete technische indicatoren om het ideale instapmoment te bepalen en voor het maximaliseren van jouw winst.

Lees meer:Hoe bepaal je de verdeling van aandelen in je lange termijn portefeuille

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.