Mithra aandeelhouders

Mithra kwam vorige week volop in het nieuws. Enerzijds omdat het bedrijf goed nieuws had gekregen. Het Australische Mayne Pharma wil namelijk Mithra’s paradepaardje Estelle op de markt brengen in de Verenigde Staten. Anderzijds duikelde de koers amper een paar dagen later met minstens 10% naar beneden. Is dit een instapmoment voor het aandeel Mithra, of eerder een waarschuwing?

Investeringen en partnerships

Mayne Pharma is een Australische specialist in generische geneesmiddelen. Deze week werd bekendgemaakt dat dit bedrijf een akkoord heeft met Mithra, de Belgische biotechnologie topper. Mayne Pharma zal de verdeling van het anticonceptiemiddel Estelle op zich nemen voor de Verenigde Staten.

Na dit nieuws maakte het aandeel van Mithra een stevige sprong. Het is namelijk zo dat Mithra, naast een partnership voor verdeling, ook nog extra financiële voordelen haalt uit de deal. Zo kan Mithra rekenen op:

  • Mijlpaalbetalingen ter waarde van 295 miljoen Dollar in cash en aandelen
  • Een variabele winstdeelname op de verkoop van Estelle in de Verenigde Staten
  • Bijna 10% aandelen in Mayne Pharma
  • Een zitje in de bestuursraad van het Australische bedrijf

Harde klappen voor Mithra

Toch kreeg het aandeel van het biotechbedrijf, amper een dag na het goede nieuws, een zware tik te verwerken. In een dag tijd verdween 10% van de beurswaarde, en de daling zette zich ook donderdag nog voort. Er zijn namelijk twijfels gekomen over de verwachte omzet die Mayne Pharma zou kunnen draaien. En dit heeft implicaties op de totale omzet van Estelle, en dus inkomen voor Mithra, voor de toekomst.

Lees meer: Callopties kopen op biotech aandelen

Uit een rapport dat Mayne Pharma uitbracht de dag na het grote nieuws, worden de cijfers voorzichtiger benaderd dan eerst het geval was. Enerzijds verwacht de Australiër in zijn voorspelling een lager marktaandeel van Estelle dan eerst werd becijferd. Het gaat uit van een marktaandeel in de sector van de anticonceptie van ongeveer 2,5%. In eerste instantie werd door analisten berekend dat dit tot 4% kon zijn.

Daarnaast wordt ook de verkoopprijs van één strip pillen lager ingeschat door Mayne Pharma. Analisten hadden ingezet op 33 Dollar per strip, maar Mayne houdt het voorlopig op 27 Dollar. Dit, in combinatie met de voorspelling van een lager marktaandeel, halveert quasi de omzetverwachtingen die analisten hadden. En dat heeft dus ook een zware invloed op het aandeel Mithra.

Instapmoment of afwachten?

Is deze daling nu een instapmoment voor beleggers? Of is enige voorzichtigheid geboden? Indien de becijferde omzetverwachtingen van Mayne Pharma kloppen, dan kan dit een weerslag hebben op de verkoop van Estelle in Europa en de rest van de wereld. Misschien werd de waarde van het product al lang te hoog ingeschat en moeten de verwachtingen worden bijgesteld.

Het is natuurlijk ook zo dat Mithra niet enkel hoeft te teren op de verkoop van Estelle. In zijn pipeline zitten ook nog medicijnen, waarvan de verwachtingen zijn dat ze in 2021 en 2023 op de markt kunnen komen. Dit zit uiteraard ook al voor een stuk becijferd in de koers van het aandeel van Mithra. Toch kunnen toekomstige partnerships nog een positieve invloed op het aandeel hebben.

Hou als belegger de technische indicatoren in het oog. Koersverwachtingen liggen volgens veel analisten nog steeds ruim boven de 30 euro, en de stoutste verwachtingen stijgen zelfs tot ruim 40 euro. Misschien een goed moment om een putoptie te schrijven op het aandeel, zeker nu de koers hard gecorrigeerd is. Wie weet kan je dankzij deze optie wel een koopje doen met deze Belgische biotechnologische hoogvlieger.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.