Braziliaanse aandelen

De eindejaarsfeesten zijn nog maar pas achter de rug, maar in Brazilië staat alweer het grootste carnavalsfeest ter wereld voor de deur. In het land van de samba swingt ook de beurs weer heupwiegend als vanouds. De Bovespa-index ging er in 2017 met 30% op vooruit, en is in de eerste weken van het nieuwe jaar op dat elan doorgegaan. Liggen er beleggerskansen in Rio? Of is het risico te groot?

Heilige drievuldigheid

De beurs loopt vooruit op wat er in de economie staat te gebeuren. Nochtans is het op dat vlak voor het land dat ooit één van de vedetten van de zogenaamde BRICS-landen was, echt koffiedik kijken.

Lees meer: Weg BRIC! Hier zijn de nieuwe economieën

De Braziliaanse economie komt uit een moeilijke periode en kon vorig jaar slechts 0,9% groei laten optekenen. Dat de beeggers desondanks de toekomst door een erg roze carnavalsbril zien, komt omdat ze verwachten dat het grote Zuid-Amerikaanse land in staat zal zijn om dit jaar een fameuze inhaalbeweging te maken en zijn groei op het peil te brengen van de andere regio’s in de wereld of zelfs nog een versnelling hoger te schakelen. De meeste groeivooruitzichten voor dit jaar gewagen van een cijfer van 2,5%. En de algemene verwachting luidt dat dit de de bedrijfswinsten met zowat 20% zal doen toenemen. Bovendien is de inflatie nu weer onder controle, want terwijl ze vorig jaar nog 6% bedroeg, is ze nu teruggevallen tot onder de 3%. Van de weeromstuit is ook de rente gedaald.

Met andere woorden: de “heilige drievuldigheid” groei-inflatie-rente binvindt zich momenteel onder een erg gunstig gesternte.

Of is het glas caipirinha toch halfleeg?

Eén en ander belet niet dat ratingagentschap Standard & Poor’s tot ieders verrassing de rating van Brazilië heeft verlaagd, waardoor Braziliaanse obligaties in de categorie “zeer speculatief” zijn ondergebracht. Standard & Poor’s vindt immers dat de hervormingen die de Braziliaanse president Tener wil doorvoeren niet ver genoeg gaan. Met name de al een aantal keer uitgestelde pensioenhervorming is een doorn in het oog, temeer omdat niet zeker is dat daar nu snel vaart achter zal worden gezet. Ook de politieke onzekerheid omwille van de verkiezingen in oktober was een reden om de rating van het land te verlagen. Maar zoals gezegde: de aandelenbeleggers zijn daar momenteel allesbehalve van onder de indruk. Zij blijven bijzonder optimistish en de beurskoersen lijken vooralsnog totaal geen hinder te ondervinden van de doorgevoerde ratingverlaging.

De toekomst zal uitwijzen als ze gelijk hebben, maar wat ons betreft zijn er toch behoorlijk wat risico’s verbonden aan beleggen in Brazilië. Het land, waar voetbal heilig is, is misschien ook voor beleggers wat voor veel voetballers geldt: een eeuwige belofte. Of nog anders gezegd: een belegging in het land van de carioca’s kan een schot zijn dat een wereldgoal wordt, maar het kan evengoed een enorme afzwaaier blijken.

Geert Degrande

Geert Degrande is al 37 jaar actief als freelancejournalist, copywriter, blogger, vertaler en ghostwriter. Economie en finance en HR zijn zijn belangrijkste specialisatiedomeinen. Hij heeft als eindredacteur van Test-Aankoop Invest, als redacteur van CFO Magazine en FD Magazine en als redacteur van Logic-Immo ook ruime ervaring in de financiële- en de vastgoedwereld.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.