Wat zijn black swans?

De theorie van de Black Swans kent zijn oorsprong in het werk van Nicholas Taleb. Deze Black Swan is daarin een metafoor voor de onvoorspelbare gebeurtenis met een enorm zware impact die pas achteraf voorspelbaar gemaakt kan worden. In zijn werk haalt Taleb aan dat het deze Black Swans zijn die de geschiedenis bepaalt hebben, terwijl wij nog steeds denken in voorspellingen op basis van bestaande patronen.

Black Swans en de bestaande patronen

Het zijn deze Black Swans die onder andere de opkomst van het internet, de computer en de volledige digitale samenleving wisten te bepalen. Niemand van ons kan ontkennen dat die technologische revolutie zowel de samenleving als onze manier van werken drastisch heeft gewijzigd. Toch hebben onderzoekers last van een collectieve blindheid omdat ze blijven vasthouden aan bestaande patronen, terwijl eerder toeval de geschiedenis vorm geeft. Zo was het altijd en zo zal het altijd zijn, statistische modellen en allerhande voorspellingen of niet. Wat er ook van moge zij, je zal ons niet horen zeggen dat toeval de financiële wereld durft te beïnvloeden en dat hier geen rekening mee gehouden moet worden.

Implicaties voor de financiële markten en investeringen

Koerswaarden en allerhande investeringen worden inderdaad beïnvloed door onverwachte gebeurtenissen. Denk bijvoorbeeld aan die zwarte maandag in 1987, de internetbubbel in 2000 of recenter de invloed van de Brexit. Niemand van ons had zowel de gebeurtenis zelf als de financiële implicaties op voorhand durven voorspellen.

Lees meer: Dit zijn de gekste aandelen zeepbellen ooit

Steeds terugvallen op bestaande modellen en daar rotsvast in blijven geloven is zinloos, dat moeten we toegeven. We zouden oogkleppen moeten aanhebben om anders te durven beweren. Daartegenover staat echter nog steeds onze natuurlijke drang om statistisch een en ander aan te tonen. Zo waren er bijvoorbeeld statistische modellen om de evolutie van de markten bij de verkiezing van Clinton en van Trump te voorspellen. Met deze statistische modellen is niets mis en dat geeft ook een vorm van zekerheid. Maar als er morgen een zware aardbeving pakweg San Francisco treft zal niemand voorbereid zijn op de financiële implicaties.

Conclusie

Taleb is misschien wel heel pessimistisch als het aankomt op de klassieke modellen, maar eigenlijk is het voornamelijk een middenweg. De financiële markten zijn gebaseerd op vertrouwen en vertrouwen vraagt vooruitzichten. Toch mogen we ook niet al te naïef zijn en moeten we ook rekening houden met Black Swans. Hoe dat moet gebeuren: door te diversificeren. Zo is het aangeraden om te beleggen in verschillende sectoren en in verschillende landen of continenten. Het mag niet gebeuren dat een enkele onverwachte gebeurtenis jouw volledige beleggingsportefeuille kan doen kelderen. De voornaamste conclusie is dan ook dat we niet alleen mogen vertrouwen in statistische modellen, maar ook – op zijn minst gedeeltelijk – moeten uitgaan van menselijke intuïtie, diversificatie en voortdurend bijsturen van de portefeuille. En eigenlijk, eigenlijk doen de voornaamste beleggingsfondsen dat al voortdurend.

(Bron: investopedia.com)

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.