Beyond Meat, vleesvervanger

Ecologie staat steeds hoger op de agenda. Consumenten worden zich bewust van hun koopgedrag op de vervuiling van de aarde en het klimaat. Een belangrijk onderdeel hiervan is de consumptie van vlees en dierlijke producten. Een jong bedrijf dat recent met een beursgang kwam speelt in op deze groeiende trend van bewustwording. Beyond Meat is het aandeel van de toekomst dat niet mag ontbreken in jouw portefeuille.

Het bedrijf

Het bedrijf Beyond Meat werd amper tien jaar geleden opgericht door Ethan Brown. Het verschil met Beyond Meat en andere alternatieven voor vlees, is dat het bedrijf durft vlees te kopiëren in plantaardige vorm. Het gelooft dat het slechts in die vorm echt voor het grote publiek aantrekkelijk zal worden om vaker veganistisch te eten. Daarmee mikt het bedrijf niet op de, nu nog, relatief kleinere markt van de vegetariërs. Het wil iedereen overtuigen om vaker een vleesalternatief te serveren.

Een Beyond Meat burger smaakt naar vlees, is quasi even sappig en ziet eruit als een gewone burger van rund. De burgers zijn echter 100% plantaardig. De impact op het milieu is enorm. Er is maar een fractie van het water of land nodig voor een Beyond Meat burger dan voor een gewone rundshamburger. Daarnaast ligt het CO2 uitstoot percentage beduidend lager en hoeven er uiteindelijk geen dieren voor gedood te worden.

Meteen kreeg het bedrijf veel aandacht van Bill Gates, die één van de hoofdinvesteerders is geworden. Ondertussen is ook Leonardo DiCaprio een bekende investeerder in het bedrijf. Hij is tevens een groot aanhanger van de veganistische levensstijl.

Lees meer: Superrijken als Bill Gates stoppen 1 miljard in energiefonds

Beursgang

Sinds mei 2019 noteert Beyond Meat op de Nasdaq. De beursgang was een groot succes en de verwachtingen voor het bedrijf zijn zeer positief voor de toekomst. De prijs van het aandeel bij de IPO was vastgesteld op 25 dollar maar de eerste notering was al meteen een hit van 46 dollar. Dit maakte van deze IPO de best renderende beursgang op zijn eerste beursdag in twintig jaar.

Omdat het bedrijf zo inspeelt op de groeiende vraag naar veganistische alternatieven worden de verkoopcijfers steeds groeiend verwacht. Daarnaast kan Beyond Meat ook inspelen op de groeiende bewustwording van de consument op het vlak van ecologie. Een perfect aandeel voor wie op zoek is naar een buy and hold effect voor de heel lange termijn.

Wereldwijd

Ondertussen wordt de Beyond Meat burger niet enkel meer in Amerika en Canada verkocht, maar ook hier in België en in Nederland ligt hij in de rekken. De bedoeling van het bedrijf is om wereldwijd verdeler te worden in supermarkten. Met de eerste focus op Europa en het Westen in het algemeen.

Op vandaag maakt het bedrijf nog geen winst, de omzet blijft weliswaar jaar op jaar groeien, maar voorlopig worden volop leningen en kosten afbetaald. Omdat het gaat om een relatief nieuw ontwikkeld product zijn de kosten voor onderzoek en ontwikkeling op vandaag nog hoog. Op termijn, naar gelang de verkoop ook zal aantrekken, zullen deze kosten minder worden en zal winst een feit worden.

Investeren of niet?

Dit aandeel past in een gediversifieerde en ethische portefeuille. Dividenden mogen voorlopig nog niet verwacht worden omdat het hier gaat om een relatief jong bedrijf dat nog geen winst maakt. De toekomstige cashflows worden weliswaar steeds stabieler verwacht naargelang de verkoop groeit. Dankzij de groeiende populariteit van ecologische en diervriendelijke producten heeft Beyond Meat de wind zeker in de zeilen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.