Hoe beursadviezen voor aandelen interpreteren?

De analisten van beurshuizen gebruiken allemaal verschillende koop- en verkoopsignalen. Voor de beginnende belegger en zelfs voor de gevorderde beleggers is het niet steeds duidelijk wat men er precies mee bedoelt: outperform, over-weight, moderate sell, enz. Om wat licht in het duister te brengen, zetten we de beursadviezen voor aandelen voor je op een rijtje.

Analistenrapport

Een analistenrapport bestaat uit meerdere elementen:

  • een gedetailleerde beschrijving van het bedrijf en de industrieën waarin het actief is
  • een overzicht van de relevante financiële resultaten
  • een opinie van de analist waarom een bedrijf interessant is
  • een target prijs voor het aandeel binnen een bepaalde periode
  • het uiteindelijke advies, vaak weergegeven in één enkel woord.

Lees meer: Wat is een beursadvies waard?

Op Investopedia vonden we een artikel met een helder overzicht van de meest gebruikte beursadviezen.

Beursadviezen

Buy / Strong Buy

Dit is het sterkste koopadvies gegeven door een beursanalist. Vaak geven analisten dit advies enkel wanneer zij over bepaalde informatie beschikt dat het bedrijf op korte termijn met positieve resultaten (grotere omzetverwachting) of nieuws (expansie, nieuw product) naar buiten komt. Het aandeel is zeer koopwaardig

Outperform / Moderate Buy / Accumulate / Over-Weight / Add

Het outperform signaal is minder sterk dan een Buy of Strong Buy advies. Maar is toch nog steeds een positief beursadvies voor aandelen. Dit advies geven analisten wanneer een bedrijf beter presteert dan zijn concurrenten of dan bedrijven die in dezelfde sector actief zijn. Met accumulate wil een beursanalist meegeven dat het ogenblik is aangebroken om bijkomend aandelen te verwerven.

Hold / Neutral

Een hold of neutral signaal wordt door een beursanalist gegeven als de prijs van het aandeel de reële waarde vertegenwoordigd, of maw het aandeel presteert volgens de marktverwachtingen. Men verwacht niet meteen een koerswijziging. Heb je het aandeel in portefeuille dan kan je dit het best houden.

Lees meer: Hoe betrouwbaar zijn beurssignalen?

Underperform / Moderate Sell / Weak Hold / Under-Weight / Reduce

Met een dergelijk beursadvies voor aandelen geven analisten aan dat het aandeel minder goed presteert dan gelijkaardige bedrijven in de sector. Analisten raden af om het aandeel te kopen. Indien je een groot pakket aandelen hebt, kan je overwegen om een deel te verkopen.

Sell / Strong Sell

Bij een verkoop signaal is meteen duidelijk welk advies de analist hiermee geeft. Dit beursadvies is gebaseerd op onderzoek en informatie waarbij de beursanalist tot het besluit komt dat het aandeel overgewaardeerd is. Meestal wordt dit advies enkel gegeven als er op korte termijn negatief nieuws kan verwacht worden, bvb. grote omzetverlaging in een productlijn of vertrek van spilfiguur uit het management.

Mocht je er nog niet genoeg van hebben, in de ‘Guide to analyst recommendations‘ hebben we een gedetailleerd overzicht van de gebruikte aandelen signalen per beurshuis gevonden.

Winnie Vincken

Winnie Vincken, MBA, is vandaag actief als founding partner bij Konnekto, gespecialiseerd in de begeleiding van bedrijven in het aanvragen van subsidies.
Winnie heeft +20 jaar ervaring als interim manager, directeur en ondernemer in retail, digitale sector en e-commerce. Altijd al geïnteresseerd in innovatie, beleggen en investeren, kan hij met passie zijn visie op toekomstige ontwikkelingen over brengen.
Winnie is de oprichter van De Beleggersgids.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.