Enorme hoeveelheden relevante informatie absorberen is een absolute voorwaarde bij het maken van investeringsbeslissingen. Enkel zo haal je de beste rendementen uit jouw investeringen. Van naderbij de bedrijfsreputatie bestuderen voor je overweegt om er aandelen van te kopen maakt daar deel van uit. We zetten enkele tips op een rij die het makkelijker moeten maken om de juiste aandelen te selecteren.
KISS: Keep it short and simple
Wanneer je in aandelen investeert is het belangrijk de zaken zo eenvoudig mogelijk te houden. Hou je investeringsstrategie zoals data-analyses, voorspellingen en trading zo eenvoudig mogelijjk. Alleen zo kan je jezelf verzekeren dat je niet teveel risico’s loopt bij bedrijven of aandelen zonder de broodnodige marktveiligheid. Voor je trouwens ook maar één order plaatst, vergewis jezelf ervan hoeveel kosten ze je zullen aanrekenen. Zowel de in- als uitstapkosten moet je in overweging nemen. Die kosten kunnen snel oplopen, dus niet schrikken. Zorg er ook voor dat je begrijpt welke kosten je betaalt.
Lees meer: Hoe betrouwbaar zijn beurssignalen?
Stemrecht
Als aandeelhouder kan je jouw stemrecht binnen een bedrijf laten gelden. Bij grote veranderingen of interne verschuivingen kan je dus je zegt doen omdat je een bepaald aantal aandelen in het bedrijf bezit. Bovendien kan je op punten stemmen tijdens de jaarlijkse bijeenkomst voor aandelenhouders. Op een gelimiteerde manier zet je als aandeelhouders dus mee de bakens en de koers van het bedrijf uit. We moeten dit ook niet overroepen maar onder het motto: alle kleine beetjes helpen, is dit toch een leuke bijkomstigheid.
Spreiden, spreiden, spreiden
Investeren in aandelen, vraagt ook om een spreiding van je beleggingsportefeuille. Al jouw kapitaal inzetten op één aandeel, of een bepaalde sector of een bepaalde regio, is een slecht idee. Crasht het welbepaalde aandeel, de sector of slabakt de gehele regio, dan is dit nefast voor jouw belegging. Geen gezonde spreiding kan al snel het einde betekenen van jouw financiële carrière. Een goede leidraad is om niet meer dan 10% van je totale inkomsten te investeren in aandelen. Deze stelregel zal voorkomen dat je in no-time van de aandelenmarkt gewipt wordt wanneer het even minder goed gaat.
Interessante bijkomende tip: hou een bedrag aan de kant dat overeenkomt met ongeveer een half jaar aan uitgaves. Kom je ooit in zwaar weer terecht -een periode met veel kosten of wanneer je tijdelijk zonder werk valt- kan je nog steeds beroep doen op die kleine financiële buffer.
Lees meer: Aandelenportefeuille: differentiëren of niet?
Consequent doorbouwen
Probeer geen ideale timing te vinden in de markten. Uit historisch standpunt zijn de beste traders de traders met een spreiding doorheen de tijd gebleken. Je kan proberen uit te vissen hoeveel je kan missen en vervolgens op gezette tijdstippen met dit bedrag wat aandelen kopen. Als je de tijd en de kennis hebt, kan je een online account aanmaken bij de vele online brokers. Ben je niet helemaal zeker van je stuk dan kan je ook financieel advies vragen bij jouw bank. Let wel: dit brengt een kost met zich mee.
Beperk de investering voor het bedrijf waarvoor je werkt
Belangrijk bij het investeren is ook het kennen van jezelf en durven toegeven wat je niet weet. Daarom zou het vanzelfsprekend moeten zijn dat je als investeerder jou niet waagt aan aandelen van bedrijven die je niet ten volle kent. Al te vaak volgen beleggers een buikgevoel bovendien is de keuze voor een aandeel nooit evident. Graaf wat dieper, lees er persberichten op na, volg de actualiteit,… Anderzijds, welk bedrijf ken je beter dan het bedrijf waar je voor werkt? Aandelen kopen in het bedrijf van je werkgever is, ondanks dat je het bedrijf beter kent dan menig andere firma, geen goede optie. Het risico van er, én je geld te verdienen én datzelfde geld erin te investeren, is groot.