80 procent van de Belgen hebben quasi geen financiële kennis

Belgen hebben nog heel wat te leren als we het hebben over beleggingen en aandelen. Uit een onderzoek van de Fortuna Financial Group blijkt dat 80 procent van de ondervraagde Belgen erkent onvoldoende kennis te hebben over beleggingen en aandelen. Amper 1 op de tien deelnemers aan de bevraging weet hoe de alternatieven voor spaarboekjes in zijn werk gaan. Er is dus nog wat werk aan de winkel.

Tussen mei 2015 en mei 2016 peilde de onafhankelijke makelaar Fortuna Financial Group naar de financiële kennis bij zo’n 2000 landgenoten. De resultaten waren ronduit teleurstellend. 8 op de 10 Belgen weten niet hoe producten als beleggingen, aandelen of Tak21-producten werken. De financiële makelaar slaat een noodkreet en vraagt alle betrokken partijen om dergelijke basiseducatie op te nemen in het onderwijs.

Een kwart van de ondervraagden weet zelfs niet hoe een zichtrekening werkt en wat de bijzonderheden zijn van dit standaardproduct. Amper 20 procent is op de hoogte van courante producten als obligaties, aandelen, beleggingen en Tak21-producten. En een heel kleine minderheid van slechts 5 procent kent de in en outs over Private Equity en complexere financiële producten.

Elke financiële speler is sinds mei 2015 verplicht om te peilen naar de financiële kennis bij de klant. Banken zijn echter al enige tijd vertrouwd met dergelijke bevragingen want het bepalen van een beleggersprofiel is al enige tijd goed ingeburgerd.

Dat de financiële kennis bij Belgen achterop blijft is geen nieuw pijnpunt. Een onderzoek van Febelfin in samenwerking met GfK wees in 2009 al aan het financiële bewustzijn onder het aanvaardbare niveau zit. Toen beantwoordden de ondervraagden amper 55 procent van de vragen juist. In 2013 publiceerde Knack een onderzoek wat aantoonde dat de Belg financieel ongeletterd is. Ook toen gingen stemmen op om financiële educatie op te nemen in het onderwijspakket.

Wie zijn financiële kennis eens wil peilen kan voor een basistest terecht op http://www.wikifin.be/nl/quiz/financiele-kennistest

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.