Niemand is vrij van een cruciale beleggersfout

Hou op met het najagen van die hoge rendementen. Hopla, daar heb je meteen de belangrijkste tip die we je kunnen meegeven. Tegelijkertijd is ook de vaakst voorkomende fout die beginnende beleggers maken. Noem het gerust een slechte gewoonte.

Nu we al een zeer belangrijke tip meegaven, kunnen we ook wel nog eens een open deur intrappen: wie de slechte gewoonte heeft om een aandeel aan te kopen wanneer het stevig stijgt en het opnieuw te gaan verkopen toen de daling al was ingezet, die heeft een probleem op lange termijn.

Wat zijn die beleggersfouten dan wel?

Zo’n gedrag kan je uittekenen op curves: het optimisme stijgt voor een bepaald aandeel, enthousiastelingen gaan mee in deze emotie bij het kopen maar ook bij het verkopen. De twijfel zwelt aan bij turbulente tijden, daarna slaat de angst toe en vervolgens besluit men te verkopen. Fout!

Nu kan je wel denken: mij hebben ze niet liggen. Ik neem maar klein risico’s en ben niet zo gevoelig voor het najagen van hoge rendementen. Pas daar toch maar op: onderzoeken naar de psychologie en het gedrag van beleggers wees uit dat meer mensen vatbaar zijn voor die basisemoties dan je zou denken.

Ieder van ons, bewust of onbewust, laat zich leiden door emoties. Te zelfzeker zijn is ook een emotie die aan de basis ligt van verkeerde beslissingen. Sir Isaac Newton, een wetenschapper en rationeel mens, liet zich zwaar vangen tijdens de Zuidzee bubbel in de 18de eeuw. Daarover zei hij: “Ik kan de stand van de sterren berekenen maar niet de gekheid van de mens”.

Wat kan je nu doen om zo’n grote beleggingsfout te vermijden?

Bereid je erop voor. De beste manier om je doorheen een turbulente marktperiode te laveren is tijdens een kalme beurstijd. En begin met een focus op de volgende twee zaken:

Ten eerste, wanneer je een beleggingsstrategie uitdoktert, is het belangrijk om de impact van een turbulente markt mee te nemen. Dit betekent dat je jouw portfolio maar naar waarde kan schatten als je ook een slechte periode in overweging neemt. Ga nooit uit van het beste scenario maar van het slechtste. Bovendien kan je die gedifferentieerde portefeuille best samenstellen uit producten met een kans op groei, ongeacht bloeiende of uitgebloeide economische situaties.

Tweede punt: schaaf jouw kennis bij. Een beter begrip van de markt kan je helpen om verstandige beslissingen te nemen wanneer het water wat woeliger wordt. Die vertrouwdheid maakt van jou een betere kapitein. Wie een goed opgebouwde aandelenportefeuille in zijn bezit heeft, kan er wel eens vanuit gaan dat elk van die aandelen harde economische tijden zal overleven.

Wie een absolute zekerheid zoekt, die is niet op z’n plaats want niemand kan die ooit bieden. Realiteitsbesef aan de dag leggen is zeer belangrijk: ook wanneer het voor de wind gaat. Na regen komt zonneschijn en ook zo op de financiële markten. De zon kan echter zo hard gaan schijnen, dat je moet gaan oppassen. Deze periodes van uitzonderlijke groei kunnen een sluipend gif zijn voor jouw portefeuille, bekijk ze dan ook met de nodige argwaan want wie hoog vliegt kan laag vallen.

Bij erg volatiele markten houden dan 3 zaken in het achterhoofd:

1. Zet in op de lange termijn.

Herinner jezelf er aan dat je voorbereid bent op deze turbulente marktsituatie. Je wist dat ze er vroeg of laat zat aan te komen. Vermijd dus om snel even wat aandelen overboord te gooien.

2. Word niet geobsedeerd.

Elke uur of elke dag de koersaandelen erop nalezen heeft geen enkele zin. Wie te vaak bezig is met zijn beleggingen, creëert teveel kansen op fouten.

3. Negeer de emotionele boodschappen.

“Dit is nog maar het topje van de ijsberg”, “Dit is dé beurscrash van de 21ste eeuw”. Beurzen stijgen, beurzen dalen, maar uiteindelijk komt elke beurs de klappen weer te boven. Kies daarom nooit voor een individueel aandeel.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.