Belegger vs speculant

“Beleggers zijn geen speculanten”. Hoezo? Bestaat er dan een verschil? En waar zit het verschil dan precies? We proberen het voor jou uit te zoeken.

Het verschil tussen beleggers en speculanten zit hem in wat subtiele verschillen. In se zijn het allebei investeerders die op zoek gaan naar attractieve mogelijkheden om hun kapitaal te laten renderen. Voor zover wat hen bindt.

Speculant vs belegger volgens Vandaele

Speculanten zijn doorgaans bereid om wat meer risico te nemen om hun doel te bereiken. Vandaele helpt in die zin ook door ‘speculeren’ te definiëren als: “kopen en verkopen waarbij er een groot risico is”. Beleggen is dan weer een heel stuk vrijblijvender, passiever zo je wil: “geld aan iets besteden waarvan je hoopt dat het in waarde blijft stijgen”. De factor risico is hier onmiskenbaar een groot verschil tussen de speculanten en de beleggers.

Lees meer: Waarin verschillen beleggen en speculeren van elkaar?

Vandaar ook deels de onvrede die we hadden tegen de speculatietaks, die later snel weer werd afgevoerd. Beleggers zijn van oordeel dat zij een eenvoudig alternatief opzoeken voor de spaarboekjes. Ze jagen geen grote aan- en verkopen na met daaraan gekoppeld grote risico’s. Ze willen net vermijden dat hun geld verdampt of opgesoupeerd geraakt.

Definitie volgens Keynes en Graham

Economen als Keynes en Graham brengen het als volgt: een belegger is iemand die in de eerste plaats zijn inleg wil behouden. Met die ingesteldheid koopt en verkoopt hij alleen op basis van de onderliggende waarde en eigenschappen van zijn beleggingen (het onderliggende eigen vermogen, de cash flow, de dividenden, de kosten en de winst). Een speculant neemt daarentegen vaak een aanzienlijk risico op verlies van zijn inleg en koopt en verkoopt enkel op basis van de psychologie en bewegingen van de markt. De mening van Keynes en Graham loopt dus niet ver uiteen met de verklaring in Vandaele.

Lees meer: The intelligent investor, Benjamin Graham

Wat een speculant koopt met zijn geld, maakt hem weinig uit. Op basis van cijfers en grafieken bepaalt hij wat interessant is en wat niet. Marktbewegingen en veranderende sentimenten zijn het enige wat telt voor de doorsnee speculant. Een belegger gaat behoedzamer te werk en focust zich eerder op een product of een sector. Zij hopen dat de intrinsieke waarde gaat toenemen.

Het verschil tussen beleggers en speculanten is dus heel wat meer dan een semantische kwestie.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.